Rekordlite vann i kraftmagasinene gir høyere kraftpriser

Aldri før har det vært så lite vann i magasinene før vinteren. Det fører til skyhøye strømpriser.

Kraftleidningar

Strømprisen i Trøndelag er på det høyeste siden 2011, ifølge NVE.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det gode høstværet har også noen ulemper. Lite nedbør gir lite vann i magasinene, og det gir høye strømpriser. Aldri før har det vært så lite vann i kraftmagasinene i Midt-Norge på denne tiden av året. I Region Midt er fyllingsgraden under 60 prosent før vinteren setter inn.

På grunn av de lave magasinene så er prisen høy. Vanligvis får Midt-Norge litt drahjelp fra Sverige til å få ned prisene, men også der er prisene litt høye nå på grunn av lave magasiner. Så prisene vil nok holde seg på et høyt nivå, forteller seksjonssjef Vegard Willumsen i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Vegard Willumsen, NVE

Vegard Willumsen, seksjonssjef Nett, NVE.

Foto: FOTO: NVE Stig Storheil / NVE

Høyt strømforbruk

I fjor var vannmagasinene veldig høye, og prisene på strøm var halvparten av det de er i år. Og selv om det nå er mildvær i landet, så er ikke Willumsen så optimistisk.

– Det nærmer seg slutten av november. Etter hvert vil nedbøren komme som snø, og da vil det ikke renne inn i magasinene.

I tillegg til lite vann i kraftmagasinene skyldes også den høyre strømprisen høyt strømforbruk og begrenset nettkapasitet inn til Midt-Norge, ifølge NVE.

Mener prisene i år er mer normale

Jeanne Tjomsland

Kommunikasjonsdirektør i Trondheim kraft, Jeanne K. Tjomsland.

– Det har vært mange år med lave priser nå, så novemberprisene i år er nok mer normale. Prisene varierer litt fra dag til dag, men ligger nok på rundt 50 øre kilowatten, sier kommunikasjonsdirektør i Trondheim kraft, Jeanne K. Tjomsland.

Midt-Norge og Vestlandet får ifølge Tjomsland høyere strømpriser enn i Sør-Norge.

–​ De siste årene har det vært relativt vått. I år har både Trøndelag og Vestlandet hatt en fantastisk høst. Magasinfyllingene både i Norge og Sverige er lavere enn normalt, så vi vil mest sannsynlig ikke få så lave priser som vi hadde i fjor, sier Tjomsland.