NRK Meny
Normal

Rekordhøst for norsk frukt

Supersommeren har gitt norske fruktdyrkere den beste eplehøsten på fire år, og nordmenn står klare til å knaske 7500 tonn epler.

Einar Skjetnemark i eplehagen

Einar Skjetnemark på Mikkelhaug gård i Levanger regner med å høste 20 tonn epler i år.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

– Vi kan takke den varme sommeren for de gode avlingene, sier Arnt Foss, daglig leder for Gartnerhallen i Oslo.

Arnt Foss

Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen SA som er Norges største produsentorganisasjon for frukt, bær, grønnsaker og potet.

Foto: Gartnerhallen SA
Katja

Røde epler av sorten Katja, som Skjetnemark synes er en av de vakreste.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

De forventer at det leveres 7500 tonn norske epler i 2014, sammenlignet med 6700 tonn i fjor. Han forteller at prognosene for Norge i år viser rekord for både moreller og epler. Plommeavlingene er også meget gode.

– Temperatur, nedbørsmengder, insektsituasjon og moderne plantemetoder har alle påvirket hvor mye frukt som har kommet i år, men viktigst er varmen vi har hatt i sommer, sier Foss.

Stor etterspørsel

Det som nå plukkes av frukt skal brukes i Norge.

– Etterspørselen etter norske epler, både som spiseepler og drikke, har økt så mye de siste årene at det er ingen som behøver å eksportere, sier daglig leder i Gartnerhallen.

Les også: 20 tips til mat med eple og plomme

Tusen kilo epler per mål

De største fruktområdene i Norge; Buskerud, Telemark, Hardanger og Sogn melder alle om gode avlinger. Trøndelag er intet unntak.

På Mikkelhaug gård i Levanger har de en rekordgod eplehøst og eieren anslår at de har hele 20 tonn med epler i år. Det vil si tusen kilo epler per mål.

Les også: Advarer mot rottefest i frukthagen

– Jevnt over er trærne veldig rik på bæring, forteller Einar Skjetnemark, som produserer eplemost og drikke fra rabarbra, bringebær, solbær og blåbær.

Han trekker fram et eple av sorten Katja som en av de vakreste, med en rød, nærmest blank overflate og en syrlig smak.

Populær drikke

Alt gården i Levanger produserer brukes til drikke, i hovedsak eplemost, som lages ved å presse eplene til juice.

– Det meste av de norske eplene brukes til å lage eplemost av forskjellige typer, som har blitt veldig populært de siste årene, bekrefter Arnt Foss.

Typer epler fra Mikkelhaug gård

Norske epler er så populære at alt blir brukt innenlands.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år