På vei til kriseramma område

Leif Johannesen reiser mandag morgen fra Levanger til Filippinene for å hjelpe sønnen Erlend, som driver et barnehjem i den tyfonramma byen Tacloban.

Leif Johannesen

Mandag reiser Leif Johannesen til Tacloban i Filippinene, for å hjelpe sønnen som driver barnehjem i det tyfonramma området.

Foto: Frank Almås / NRK

Erlend Johannesen sammen med barnehjemsbarna i Tacloban

Erlend Johannesen jobber ved et barnehjem i Tacloban.

Foto: Streetlight
samler inn penger til Tacloban

Streetlight Norge samler inn penger til tyfonofrene på Filippinene.

– Bølger på fem meter skylte innover land. Alt av mat og reint drikkevann for på havet. Folk i byen slåss – og kan til og med drepe – for å få seg litt mat, slik beskriver Leif Johannesen tilstandene i byen Tacloban etter å ha vært i kontakt med sønnen Erlend.

– Det er farlig, og byen har store utfordringer, fortsetter han.

12.000 fryktes omkommet

Havnebyen Tacloban øst på Filippinene var stedet som ble hardest ramma da tyfonen Haiyan slo inn over landet natt til fredag. Lørdag ble det meldt om 1200 omkomne, men tallet på døde stiger stadig og myndighetene frykter det kan dreie seg om så mange som 12.000 døde.

Hayian er den sterkeste tyfonen som noensinne har nådd land. Ifølge Den amerikanske marinens varslingssenter for tyfoner var vindstyrken til orkanen på 315 km/t, med opptil i 379 km/t i vindkastene.

12.000 mennesker fryktes døde etter tyfonen Haiyans herjing på Filippinene. Verst rammet er Leyte-provinsen, sentralt på Filippinene.

Store ødeleggelser på Filippinene

– Folk slåss for mat

Midt i denne katastrofen befinner altså Erlend Johannesen fra Trondheim seg. Han og familien har bosatt seg i Filippinene og driver et barnehjem i byen Tacloban. Foreldrene hans bor i Levanger, og det tok nesten to døgn før de fikk livstegn fra sønnen.

– 16.57 lørdag ettermiddag kom meldingen på Facebook om at de lever. Vi hadde jo sett så mange nyheter i løpet av dagen, så vi holdt på å miste håpet, men alle har overlevd. Helt fantastisk, jubler Leif Johannesen.

På Facebook skriver Erlend Johannesen følgende om situasjonen i Tacloban:

«Har laant en satellitt pc av staten, sa har bare noen faa min. men vi trenger hjelp. dode folk overalt. utrygge gater hvor folk sloss med hverandre over boksmat og vann. Har mistet alt! Absolutt alt, men vi LEVER!!»

Derfor reiser far Leif nedover til Filippinene for å hjelpe til. Ifølge organisasjonen Streetlight Norge reiser han allerede mandag. Lørdag kveld etterlyste organisasjonen en satellittelefon, det har de nå fått tak i. Den blir med i kofferten.

Samler inn penger

Organisasjonen Streetlight Norge jobber nå med å samle inn penger til tyfon-ofrene i Tacloban, og da først og fremst med tanke på barnehjemmet hvor Erlend Johannesen jobber.

Pengene som kommer inn går i første omgang til nødhjelp som mat, rent vann og medisiner. Og etter hvert har de planer om å bygge opp barnehjemmet igjen.

Trondheimsmannen Erlend Johannesen står på for gatebarn på Filipinene

Driver hjelpearbeid for gatebarn.

I natt er det ventet at supertyfonen Hayan skal treffe Filipinenene. I byen Tacloban er flere tusen evakuert, Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem i byen og har nå åpnet dørene for mange fattige barn fra slummen.

Forbereder seg til verdens verste storm.