Hopp til innhold

Reiser til Afrika uten klimakvoter

Norske miljøorganisasjoner sender mange folk til klimatoppmøtet i Sør-Afrika, men de fleste av dem har ikke punget ut for klimakvoter.

Klimakaravanen til Sør-Afrika

Over 60 norske ungdommer deltar i en klimakaravane som har klimatoppmøtet i Sør-Afrika som mål.

Foto: Kirkens Nødhjelp

– Vi prøver å redde klimaet på et lavt budsjett, forklarer Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Organisasjonen er en av dem som har representanter blant de 60 norske ungdommene som skal delta på klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika.

Mener de må være til stede

De prøver å få verdenslederne til å vedta en klimaavtale, og på vei dit aksjonerer de hele veien fra Kenya for å få støtte til kravene om klimarettferdighet.

– Det er en konferanse hvor det er viktig at ungdommer deltar for at vår stemme skal bli hørt, sier Lundberg.

Natur og ungdom har sendt 10 personer med fly ned til Afrika, men ingen av dem har investert i kvota som skal gjøre reisen mer miljøvennlig.

– Små utslipp i den store sammenhengen

Det har heller ikke gjengen på rundt 50 personer fra KFUK/KFUM gjort, uten at det gir organisasjonen dårlig samvittighet.

– Vi kan ikke be klimaaktivistene som skal redde klimaet om å la være å fly til klimatoppmøtet. Dette er bittesmå utslipp i den store sammenhengen, sier Fredrik Glad-Gjernes, som er utenlandssjef i den kristne organisasjonen.

Også han forklarer valget med et stramt budsjett.

– Andre bør gjøre motsatt av oss

Ifølge mittklima.no ville en klimakvote for flyturen Oslo-Kenya koste 274 kroner per person, hver vei.

Glad-Gjernes mener det er viktigere at det blir sendt mange norske miljøaktivister enn at alle kjøper klimakvoter for flyreisene.

– Det ville ha kosta oss noen tusen kroner, men det ville vært nok til at et par stykker ikke kunne reise.

Samtidig er Glad-Gjernes klar på hva andre bør gjøre når de flyr.

– Folk som drar på turistreiser, og som har råd til det, bør absolutt kjøpe klimakvoter. Men når det gjelder aktivister så er det viktigere å få flere med på møtet enn å kjøpe klimakvoter, sier han.

Fpu ser en dobbeltmoral

Det synes Ove Vanebo i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu) er rart.

– Dette er en trend som man kan se hos ganske mange miljøvernere. Man klager over andre mennesker, men tillater seg selv å fly enda mer enn andre fordi man gjør det i den gode saks tjeneste.

Fpu-lederen ser poenget med at miljøaktivistene bør være der de kan påvirke, men mener de burde tatt seg råd til å kjøpe klimakvotene.

– På et eller annet tidspunkt må man ta et oppgjør med denne dobbeltmoralen, og ikke tillate seg ting som man kritiserer andre mennesker for.