NRK Meny
Normal

Reiser hjem fra Japan

Ingvild Brynjulfsen fra Trondheim og andre nordmenn i Japan blir i dag rådet til å reise hjem til Norge.

Video b3991b5f-5904-427e-9b58-2232d09d46ab.jpg

Utenriksdepartementet råder i dag nordmenn i Japan til å reise hjem. I dag ble de innkalt til møte ved ambassaden i Tokyo.

– Krisestemning

Doktorgradsstipendiat Ingvild Brynjulfsen fra NTNU i Trondheim er på tur tilbake til Norge.

– Det er litt krisestemning her nå. Folk hamstrer mat og bensin. Butikker er stengt og strømmen er borte, sier hun til NRK.

Høye stråleverdier

I natt var det nye eksplosjoner ved atomkraftverket i Fukushima, som ligger 240 kilometer nord for Tokyo. Også i hovedstaden måles det nå høyere stråleverdier enn normalt.

– Nå skjønner vi omfanget av katastrofen bedre. Nå vil jeg reise tilbake til Norge, og er veldig glad jeg ikke skal være her lenger. Det skal bli godt å komme hjem, sier Brynjulfsen.

Hanssen reiser hjem

Jonas Hanssen

Jonas Hanssen reiser hjem til Norge fra det katastroferammede Sendai-området.

Foto: Morten Holm / Scanpix/privat

Også Jonas Hanssen (18) fra Namsos, som befinner seg i det katastroferammede Sendai-området i Japan, reiser hjem til Norge.

– Vi har i samråd med den norske ambassaden blitt enige om å ta Jonas ut av området. Så snart ambassaden får ordnet transport, drar Jonas først til Tokyo, og deretter hjem til Norge, sier far Bjarne Håkon Hanssen.

- Hadde flaks

Jonas var i tvil

Han opplyser at Jonas selv var i tvil om hvorvidt han ønsket å bli værende, men at foreldrene mente det var best han reiste.

– Når Jonas kommer seg til Tokyo, og når han kan reise videre hjem, er det for tidlig å si noe eksakt om nå, sier Hanssen.

Sliten av påkjenningen

Medieoppmerksomheten rundt Jonas Hanssen har vært stor de siste dagene, og Bjarne Håkon Hanssen sier familien er sliten av påkjenningen.

Jonas Hanssen har siden i fjor vært utvekslingsstudent i Sendai i Japan. Da jordskjelvet og tsunamien rammet området han bor i på fredag, mistet familien kontakten med Namsos-ungdommen.

Først på søndag ble det bekreftet at Jonas hadde det bra. – Det var en stor lettelse for oss alle, sier Bjarne Håkon Hanssen som har vært familiens talsmann i denne saken.