Hopp til innhold

Rein lykke med ny lekekamerat

Den nyfødte reinkalven ble med til gårds etter at mor ble skremt og stakk av. Nå har den blitt et ekte husdyr som gjerne sover inne.

løper med rein
Foto: Borgar Jønvik / Lokalavisa Verran-Namdalseid AS

Reinkalven - som har fått navnet Akte - skulle egentlig ha løpt rundt i Verrafjellene sammen med simlemor og resten av flokken, men slik gikk det ikke, skriver Lokalavisa Verran-Namdalseid.

Ble skremt vekk
reinkalv

Simla ble skremt og forlot den nyfødte reinkalven på fjellet.

Foto: Borgar Jønvik / Lokalavisa Verran-Namdalseid AS

Da Leif Jåma skulle se til noen av dyra sine oppe ved Svarttjønna i Verrafjella kom han litt for brått på, og skremte opp en liten flokk.

– Reinen har et sterkt instinkt når det gjelder mennesker, så de løp avgårde. Blant dem var det en helt nyfødt kalv, som ble alene igjen, forteller reineier Leif Jåma.

Siden simla vanligvis kommer tilbake for å hente kalven, satte Jåma seg et godt stykke unna for å vente og se om det skjedde.

Tok ikke med kalven

– Etter halvannen time kom den tilbake. Men simla bare lukta litt på kalven og løp tilbake til flokken igjen. Båndet som knyttes mellom kalven og mora det første døgnet hadde ikke blitt sterkt nok, forklarer Jåma.

Noen hundre meter unna hadde reineieren nettopp funnet to kalver som var tatt av gaupe. Å sette igjen den nyfødte kalven og håpe på gjenforening med mor og flokken virket derfor ikke som noe særlig godt alternativ.

Puttet den i ryggsekken
reinkalv og gutter

Også familiens yngste, onkelungene Peder Anton på 7 mnd, og Espen på 8 mnd synes det er stas med den nye firbeinte lekekameraten.

Foto: Borgar Jønvik / Lokalavisa Verran-Namdalseid AS

– Jeg puttet den i sekken og tok den med hjem. De første nettene sov den innomhus og gjorde fra seg overalt. Så husrein var den ikke, ler Leif Jåma.

Det ble sønnen Tor Daniel (18) som fikk oppgaven som reservemamma, noe som innebærer mating gjennom hele døgnet, med melkepulver beregnet for kopplam.

– Det var litt plunder i starten, vi har aldri prøvd å flaske opp en kalv før, og de første dagene er kritiske.

Fulltidsjobb som reservemamma

Jåma tror kalven hadde fått i seg noe råmelk før den ble forlatt, noe som er avgjørende for immunforsvaret og sjansen for å overleve.

Nå følger den Tor Daniel overalt, å være mor for en nyfødt kalv er en fulltidsjobb.

Går tur med kalven
Rein og Tor Daniel

Reinkalven Akte har for lengst akseptert sin nye reservemamma, 18 år gamle Tor Daniel Jåma.

Foto: Borgar Jønvik / Lokalavisa Verran-Namdalseid AS

– Den må ha mye trim. Rein er jo bygd for å bevege seg i terrenget, så det må den læres opp til. Tor Daniel går tur med den hver dag, nå prøver han å lære den å svømme, forteller Jåma. Det er ingen fare for at den skal stikke av, der Tor Daniel går, dilter Akte etter.

Hva som skjer når den særdeles tamme tamreinen blir voksen, er usikkert.

– Det er mulig vi prøver å slippe den sammen med resten av flokken. Men den vet nok ikke at den er en rein, og da er det ikke sikkert det går så bra.

Da får den vel gå her som en gårdshund sammen med oss, det ser ut som den trives, sier reineier Leif Jåma.