Regnbuens farger setter preg på Trondheim

– Den kommende uka skal regnbuens farger sette sitt preg på Trondheim - det synes jeg er stas.

Statsminister Erna Solberg

- Stas at regnbuens farger sitt preg på Trondheim, sa statsminister Erna Solberg under åpninga av Trondheim Pride.

Foto: Kjartan Ovesen

Det sa statsminister Erna Solberg, da hun stod for den offisielle åpninga av Trondheim Pride i ettermiddag.

– Hit kan vi komme nøyaktig sånn som vi er. Å ikke få være den du er, det er smertefullt, sa Solberg under åpningsseremonien på Torget. Hun pekte på at utviklingen går i riktig retning, selv om det er et stykke igjen - og gikk igjennom status.

– Partnerskapsloven og felles ekteskapslov har vært viktige milepæler, og i april sa kirkemøtet ja til å la likekjønnede gifte seg i kirken, etter 20 års diskusjon og strid.Og fra 1 juli i år har du selv fått råderett over den kjønnsstatusen du har i folkeregisteret.

Erna Solberg åpner Trondheim pride

Statsminister Erna Solberg åpnet Trondhem Pride, som varer til neste søndag.

Foto: kjartan ovesen / nrk

Men Solberg sa altså at det likevel er et stykke igjen for å få ryddet gamle holdninger av veien..

– Det skal ikke være slik at man føler seg truet for den man er. Og fortsatt er homo et av de mest brukte skjellsordene, sa statsiministeren, og mener at holdningsskapende arbeid trengs, hele tida.

– Det er ikke bare ei uke dette dreier seg om, det dreier seg om alle dagene i året. Du er verdifull, akkurat sånn som du er. Det må være vårt budskap til alle i vårt samfunn, avslutter statsminsteren, før hun erklærte Trondheim Pride for åpnet.

Til NRK sier hun at slike festivaler er viktige fordi det fortsatt er noen som er usikre, og som er redde for å komme ut av skapet.

– I et miljø som dette finner en ofte godt fellesskap og kan diskutere saker - og fellesskapet gjør det lettere å vise seg fram som man er, sier statsminister Erna Solberg.