Hopp til innhold

Tillitsvalgte på Aker Solutions glad for historisk satsing på havvind

Regjeringen lover minst 35 milliarder kroner for å få fortgang på havvind-utbyggingen. Det er gode nyheter for Aker Solutions i Verdal.

Lars Haltbrekken SV og Stian Sagvold Aker Solutions

FORNØYD: Klubbleder Stian fra Aker Solutions i Verdal (fra høyre) og Lars Haltbrekken fra SV etter at det ble kjent at statsstøtten til havvind økes med 35 milliarder.

Foto: Rita Kleven

– Dette tar vi imot med glede. Dette er et riktig steg i rett retning. Vi håper det generer arbeid til oss i form av kontrakter, sier en fornøyd klubbleder på Aker Solutions i Verdal, Stian Sagvold.

Mandag la regjeringspartiene og SV fram revidert nasjonal budsjett, hvor de lover minst 35 milliarder kroner i statsstøtte til utbyggere av havvind.

Det er gode nyheter for Aker Solutions i Verdal i Trøndelag. De har levert stålunderstell til norsk sokkel i 50 år, men ønsker å være med på en grønn omstilling.

Derfor har de investert flere hundre millioner i ny produksjonshall for serieproduksjon av understell.

Les også Mener regjeringens satsing på havvind går for tregt: – Så passivt og så lite offensivt

Ståle Johansen, konserntillitsvalgt Aker ASA

De mener regjeringens satsing på havvind har gått for tregt, og at det haster for norsk leverandørindustri å få slike oppdrag.

– Vi har lagt til rette med enorme investeringer her på verftet for å ta vår andel av det fornybare, men da må regjeringa komme med de prosjektene som skal til, sier konserntillitsvalgt i Aker ASA, Ståle Johansen.

– Kan ha stor betydning

Ordfører i Verdal, Knut Snorre Sandes (H), er fornøyd med satsingen på havvind, som kan bety mye for hjørnesteinsbedriften Aker Solutions.

– Dette tror jeg kan ha stor betydning for regionen – og spesielt for Verdal som har Aker Solutions som det store verftet vårt, sier han.

– Havvind er en veldig etterlengtet energikilde som vi trenger for å få nok energi til det grønne skiftet, sier Sandnes.

– Hvor viktig nyhet er dette for kommunen?

– Jeg vil si dette er veldig viktig og en veldig god nyhet, sier ordføreren.

Ordfører Verdal Knut Snorre Sandnes Høyre

Ordfører i Verdal kommune, Knut Snorre Sandnes (H).

Foto: Rita Kleven / NRK

Enda har bedriften mange oppdrag innenfor olje og gass – med 1100 ansatte i fullt arbeid, men tillitsvalgte ønsker å komme i gang for fullt med serieproduksjon av stålunderstell til havvind i den nye produksjonshallen.

– Hvis revidert nasjonalbudsjett inneholder noe som gjør at det blir aktivitet på de norske verftene i leverandørindustrien så tidlig som 2026/2027, så er jo det veldig positivt, sier Johansen.

Ståle Johansen, konserntillitsvalgt Aker ASA

Ståle Johansen er konserntillitsvalgt i Aker ASA.

Foto: Rita Kleven

Han tror slik aktivitet vil ha flere fordeler.

– Det ene er at vi får opprettholde en leverandørindustri som nå går over til det fornybare. Norge vil svare opp i forhold til bærekraftsmålene de setter seg, noe som òg er viktig. Samtidig vil vi ha landkraft til overs som kan brukes til grønn Industri-satsing på land.

Les også Støre tror på utslippsversting – vil kutte 40.000 tonn CO₂ i året

Jonas Gahr Støre statsminister (Ap) vises rundt i anlegget av Yara

– Historisk satsing

Lars Haltbrekken (SV) er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Det er en historisk satsing på flytende havvind. Dette vil gi oss mer kraft, store utslippskutt og kan sikre arbeidsplasser ved blant annet Aker Verdal, sier han til NRK.

Han tror dette gjør at Norge kan nå ta en ledende rolle i utvikling av flytende havvind.

– Dette er starten på en av de virkelig store industrisatsingene i Norge framover.

Lars Haltbrekken, Sosialistisk venstreparti

Lars Haltbrekken (SV) er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Foto: Tale Hauso / NRK

Statsminister Jonas Gahr Støre sier satsingen vil bidra til at regjeringen når målene sine.

– Det er et krafttak for utlysning av havvind, som skal gjøre det mulig å få mer kraft inn til Norge, men også gjøre det mulig å elektrifisere installasjonene våre ut på sokkelen, oljeplattformene, så utslippene går ned, uten at det går ut over kraftbalansen på land, sier han til NRK.

Havvindparken Dudgeon utenfor østkysten av England.

Havvind i Norge kan bli så dyrt at ingen vil bygge