NRK Meny
Normal

Regjeringen holder fast ved Ørland

Norge skal kjøpe inn 48 nye F-35 kampfly pluss fire treningsfly, bekrefter regjeringen i langtidsplanen for Forsvaret. Flyene skal være stasjonert på Ørland.

Ørland hovedflystasjon

Ørland befester sin stilling som regjeringens førstevalg.

Foto: Luftforsvaret

–Kjøpet av våre nye kampfly er et generasjonsløft for Norge. Vi vil sikre at Norge også i fremtiden skal kunne gripe raskt og effektivt inn ved hendelser over de store land- og havområdene vi rår over, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).


I tillegg til hovedbasen på Ørland, vil det være en fremskutt støtteposisjon på Evenes. Dermed går det mot slutten for den militære flyaktiviteten i Bodø.

– Glad for å fortelle det

I planen, som har fått tittelen Et forsvar for vår tid, sier regjeringen at investeringskostnaden for de nye flyene er i tråd med anslagene som ble lagt fram for fire år siden.

– Det er Stortinget som til slutt skal avgjøre dette, men dette er i alle fall regjeringens anbefaling. Det er veldig hyggelig å komme hit til Ørland å fortelle dette til dem som blir glade for å høre dette, sier Kathrine Raadim, politisk rådgiver i forsvarsdepartementet til NRK.

For at forslaget skal gå igjennom må alle regjeringspartiene stemme for å gjøre Ørlandet til hovedbase for de nye kampflyene.

– Hvordan de ulike stortingsgruppene har tenkt å organisere sin behanling av saken, kan jeg ikke gå inn på her, men vi tror vi skal komme i mål, sier Raadim.

– Tryggere for hver gang

Forslaget fra forsvarsdepartemenet var ingen nyhet for det politiske miljøet på Brekstad.

– Dette var kjent stoff for oss, men det er veldig godt å få det bekreftet igjen. Vi føler oss litt tryggere for hver gang,, men vi må avvente stortingets beslutning, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt til NRK.

Også stasjonssjef Tom Guttormsen trekker et lettelsens sukk når departementet understreker sitt syn på kampflybase-saken.

– Når regjeringen er så tydelig i sin anbefaling, så styrker det min tro på Ørlandet og vår fremtid som hovedflybase, sier Guttormsen.

Kjøper fly tidligere

Levetidskostnaden er beregnet til å være 10 prosent lavere enn beregningene fra 2008. Anskaffelsen av de 52 flyene vil koste 61 milliarder kroner, beregnet i 2011-verdi.

For å spre kostnadene utover en lengre periode, er det aktuelt å
bestille de første flyene tidligere.

I klartekst vil det bety at de første treningsflyene kan være på plass i 2015, mens
hovedleveringen kan startet to år senere. Det er også planer for å forlenge anskaffelsesperioden fram til 2023 eller 2024.

Allerede til høsten i år kan Stortinget motta det første beslutningsgrunnlaget for flybestilling. Målet er at hver bestilling skal besluttes i samme år som bestillingen blir gjort.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.