NRK Meny
Normal

Var kun et skritt unna døden da politiet ringte

Roar Klæboe led av dødelig overvekt, og han var bestemt på å ende alt da en telefonsamtale fra politiet endra alt.

Roar Klæboe

Sommeren 2014 hadde Roar Klæboe redusert vekta til 225 kilo.

Foto: Privat

Trondheimsmannen har fått mange blikk på grunn av sin store og tunge kropp. Nå har Roar Klæboe skrevet bok om livet som overvektig. Boktittelen ble "Tusen blikk – samme tanke".

Vendepunktet

"Ser du den store, feite mannen der", sa en bestemor til sitt barnebarn.

Ordene faller høyt og tydelig i Roar Klæboes påhør på et kjøpesenter i Trondheim like før jul i 2009. Han konfronterer bestemora, og ber om at folk ikke dømmes ut fra utseende.

Etter møtet orker ikke Klæboe å gjennomføre julehandelen, og forlater kjøpesenteret. Men så skjer det noe uventa.

"Er det noe jeg kan gjøre?"

Ordene kommer fra en ung butikkansatt som så opptrinnet, og som løper etter for å beklage det hele. Der og da bestemmer Klæboe seg for at dette er noe han skal klare på egen hånd.

Tung, tyngre, tyngst

Roar Klæboe

Roar Klæboe veier nå 80 kilo.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I 1992 var Roar Klæboe innblanda i en trafikkulykke. Det ble starten på et tungt liv. På sitt tyngste veide han så mye som 326 kilo.

I lang tid mente han at skadene fra ulykka, kombinert med gal mat til feil tid, var hovedårsaken til den enorme vektøkninga.

Senere har han tenkt mye på om årsaken til vektøkninga er mer kompleks enn som så, og han trekker fram opplevelser fra barndommen, genetikk og at familien har mista et barn.

Lettere å gi f ...

– Når du er på tur oppover blir det vanskeligere å snu. Det er lettere å gi f ... enn å snu om i hodet, sier Klæboe til NRK.

Sommeren 2015 hadde han bestemt seg for å avslutte livet. Men ytterst på kaikanten tok livet ei ny vending.

Fra bilen hører han musikk på radioen. Det er Rolf Løvlands melodi "You raise me opp." Samtidig titter sola fram og telefonen ringer.

Det er politiet som ringer etter ei bekymringsmelding fra et av Klæboes barn. De snakker han vekk fra selvmordsplanene, og han får hjelp.

Livet i gave

Klæboe ble slankeoperert ved St. Olavs Hospital i november 2015. For å klare operasjonen måtte han kraftig ned i vekt. På operasjonstidspunktet veide han 150 kilo.

I dag er han nede i 80 kilo, og målet er nå å bygge muskler.

Hverdagen er en helt annen for trondheimsmannen, som sier han har fått livet i gave. Han takker gode venner og mange rundt seg, og sier at motivasjonen bak boka "Tusen blikk – samme tanke" er å hjelpe andre.