NRK Meny
Normal

Redde flyktninger møtte bjørn

Flyktninger som bosettes i Distrikts-Norge er ofte redde for å møte store dyr i naturen. Derfor tar mange av dem turen til dyreparker rundt omkring i landet.

Flyktninger møter bjørn

Fares Khani (hvit skjorte) og kona Aseel Samman blir guidet i Namsskogan Familiepark av Karl Oscar Trones. Nour Al Masmoum (blå T-skjorte) har også hengt seg på omvisningen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ekteparet Fares Khani og Aseel Samman er opprinnelig fra den syriske millionbyen Aleppo, men har nå bosatt seg midt blant skog, fjell og dyr på Trones i Namsskogan.

– Det er litt rart og vanskelig hvis vi vil kjøpe klær eller trenger å dra til legen. Men for oss er det ikke så farlig. Vi fokuserer på norsk og studerer, og har egentlig ikke så mye tid til å dra på shopping uansett.

I dag dro Fares og Aseel til Namsskogan Familiepark sammen med sine to små barn. Der fikk de besøke alt fra smådyr og fugler til rovdyr som bjørn.

– Vi har dyr, men ikke så mange som her. I Syria er det mange hunder og hester. Og så har vi noen rådyr også, forteller Fares.

Redde for store dyr

Flyktningene blir guidet av dyrepasser Karl Oscar Trones og får god informasjon underveis.

– Du skal være veldig heldig om du ser bjørn i Norge, selv om vi i Namsskogan har en del bjørn ute i skogen. Den hører deg så godt, fra én kilometers avstand bare ved at du går. Så da trekker den seg bare unna, forteller Trones.

Han synes det er en annerledes og artig opplevelse å fortelle om norske dyr til syrere. De er gjerne redde for de store norsk dyrene som bjørn og ulv, men kan ta det litt roligere etter at Trones har delt sin kunnskap.

– Det er ikke bare de som lærer noe, jeg lærer litt jeg også. Jeg får snakket litt med dem om hvordan det er i Syria, om naturen der og hvilke dyr de har der. Jeg har fått vite at de fisker mye og går tur i fjellene, sånn som her.

Fares og Aseel i dyreparken

Fares og Aseel innrømmer at de var litt redde første gangen de besøkte dyreparken, men at det ikke er like skummelt med de store, norske dyrene lenger.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Parkleder: – Viktig å bryte opp hverdagen

Parkleder i Namsskogan Familiepark, Turid Bredesen, er glad for at parken er så attraktiv for flyktninger i distriktet. Bare denne uka har det vært flere grupper med flyktninger som har besøkt parken.

– Det er nok krevende å leve som flyktning, så da er det veldig viktig at de får gjøre ting sammen som er annerledes. Bryte opp hverdagen sin litt. Og samtidig er det en kjempefin anledning for dem til å se litt av den norske faunaen.

– Er de interessert i dyrene?

–Veldig interesserte! Det er jo dyr de aldri har sett før. Så jeg tenker omvisningen her kan gi dem trygghet i forhold til å begynne å oppleve naturen uten å være redd for den.

flyktninger i Namsskogan familiepark

Fares og Aseel har blitt kjent med Nour Al Masmoum fra den syriske byen Homes. De bor på samme asylmottak på Trones og blitt venner der.

Foto: Kjartan Trana / NRK
Bilder av flyktninger som går rundt i Namsskogan familiepark. Står ved gjerdet til en bjørn og elg. Div bilder i parken

Flere av flyktningene fra asylmottaket på Trones fikk besøke dyrene i Namsskogan Familiepark torsdag.