Reagerte på kuttskaden

Skaden i underlivet er svært lite forenlig med bare et fall over en sengestolpe. Både behandlende leger og rettmedisinsk sakkyndige vitnet tirsdag i Frostating lagmannsrett i ankesaken mot 51- åringen som er tiltalt for samme forhold for tredje gang.

Overlege Dordi-Helen Bogfjellmo

Overlege Dordi-Helen Bogfjellmo behandlet den fornærmede kvinnen ved Sykehuset i Levanger i slutten av mars 2011.

Foto: Kari Sørbø

Avdelingsoverlegen ved Sykehuset Levanger som behandlet fornærmede i slutten av mars 2011, reagerte på skaden og mente den samsvarte svært dårlig med at vedkommende bare hadde falt over en sengestolpe.

– Aldri sett en slik kuttskade

sengestolpe

Kvinnen fortalte i lagmannsretten mandag at det var fallet mot sengestolpen som påførte henne smerter og blod i underlivet.

I lagmannsrett i dag fortalte overlege Dordi-Helen Bogfjellmo at hun spurte fornærmede rett ut om hun var utsatt for vold i underlivet, men kvinnen nektet.

– Vi ved sykehuset hadde aldri sett en slik kuttskade før, som følge av et fall. Den så ut som den hadde blitt laget av kniv eller saks, sa overlegen.

Hun beklaget at det ikke ble tatt noe bilde, og sa de hadde fokus på å behandle kvinnen. Først etterpå innså de at den store skaden burde vært dokumentert med foto.

Kan ikke utelukke fall

Overlege ved Folkehelseinstituttet og professor ved Universitetet i Oslo, Kari Ormstad, er oppnevnt som en av de medisinsk sakkyndige i saken.

Kari Ormstad, rettsmedisinsk sakkyndig

Kari Ormstad er rettsmedisinsk sakkyndig.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Hun mener skaden, slik den er beskrevet i ubehandlet tilstand, trolig er forårsaket av en skarp kant eller egg. Rettsmedisineren vil ikke spekulere i hvilken gjenstand som er brukt, men kan likevel ikke med 100 prosent sikkerhet utelukke at skaden skyldes et fall. Eller at det i ettertid av fallet er brukt en skarp gjenstand.

Aktor Per Morten Schjetne prosederte i tingretten i fjor på at påtalemyndigheten ikke avviser at kvinnen falt mot sengestolpen slik hun har forklart. Men at tiltalte skadet henne med en skarp gjenstand etterpå, mens hun var svært beruset.

Overlege Ormstad har bare fått skaden beskrevet i ettertid.

– Det er legene som har sett skaden som har best forutsetninger for å vurdere hvordan den oppstod, sa Ormstad da hun vitnet tirsdag.

– Skadene kan aldri leges

Tre uker etter behandlingen ved Sykehuset Levanger ble den 41 år gamle kvinnen innlagt igjen, da ved Namsos sykehus.

Da ble hun raskt sendt med luftambulanse til St. Olavs Hospital og gjennomgikk en større operasjon på grunn av infeksjon.

Overlege Bogfjellmo sa skadene kvinnen har fått aldri kan repareres.

Krever millionerstatning

Bistandsadvokat Arne Haugland sier til NRK at livskvaliteten til kvinnen er sterkt forrringet på grunn av følgene av operasjonen hun måtte gjennom.

Den 44 år gamle Steinkjerkvinnen vitnet i går, men valgte å forlate retten etterpå, fordi påkjenningen ved å følge forhandlingene er for stor. Bistandsadvokaten
har krevd 1,3 millioner i erstatning på vegne av sin klient.