Hopp til innhold

Reagerer på annonse for strømhalsbånd

Reklamen for et strømhalsbånd som ligger ved siste utgave av Norsk kennelklubbs hundeblad setter sinnene i kok blant hundeekesperter.

Strømhalsbånd

Strømhalsbånd er smertefullt for hundene, sier leder i Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr, NAS, Anne Woldmo.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Eksperter på hundeadferd reagerer kraftig på reklamen for strømhalsbånd. For hundene er strømstøt svært smertefullt, og selv om produktene er lovlig å selge, er de knapt lovlige å bruke.

– Det er en egen forskrift som forbyr bruk av strømhalsbånd på hund, sier leder i Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr, NAS, Anne Woldmo.

Anne Woldmo

leder i Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr, NAS, Anne Woldmo.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Det er kun godkjente instruktører som har lov til å bruke strømhalsbånd i forbindelse med nødvendig trening.

Smertefullt for hundene

– Strømhalsbånd påfører hunden din smerte, gir den redusert dyrevelferd og økt risiko for alvorlige adferdsproblemer, sier Woldmo.


NAS representerer eksperter på hundeadferd. De sier 40 prosent av hundene de behandler er skadd på grunn av ukyndig bruk av strømhalsbånd.

– Konsekvensen av det igjen er ofte at eieren velger å avlive hunden sin, sier Woldmo.

Også Turid Buvik i Trondheim hundeskole er negativ til strømhalsbånd.

– Vi har hatt hunder som aldri har lært seg å være hjemme alene fordi de er panisk redde etter bruk av strømhalsbånd, sier Buvik. Selv etter bare 14 dagers bruk.

Lov å kjøpe, men ikke lov å bruke

Men produktene er fullt lovlig å kjøpe selv om bjeffehalsbåndet med strøm ikke er tillatt i bruk. Norsk kennelklubb skriver i en epost til NRK at;

Ine Meidell

Ine Meidell etterlyser et klarere lovverk.

Foto: Rune Karlsen / NRK

"Strømhalsbånd er lovlig å selge og markedsføre, men skal kun brukes under visse betingelser. Når det reklameres for slike produkter via NKKs kanaler skal betingelsene for bruk framkomme. Det har ikke skjedd her, og NKK og annonseselger har gjennomgått rutinene slik at denne situasjonen ikke oppstår i fremtiden".

Ute i butikkene etterlyses et klarere lovverk.

– Vi må få en regel som sier at enten kan vi selge og bruke det eller så er det ikke lov verken å selge eller å bruke, sier Ine Meidell som er daglig leder i butikken Hund som hobby på Lade i Trondheim. Hun synes dagens regelverk er forrvirrende, både for de som jobber i butikkene og for kundene.