Hopp til innhold

– Prøveløslatelsen av Schumann framstår som en systemfeil

Tidligere direktør for Domstoladministrasjonen, Tor Langbach, mener det er grunn til å se på loven etter prøveløslatelsen av NOKAS-raner Kjell Alrich Schumann.

Kjell Alrich Schumann

Kjell Alrich Schumann (t.h.) og forsvarer Fredrik Schøne Brodwall i Sør-Trøndelag tingrett mandag, hvor spørsmålet om prøveløslatelse ble behandlet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Mandag ble det kjent at NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann blir prøveløslatt under strenge vilkår, etter å ha sonet ti år av en forvaringsdom på 16 år.

– Domstolen har brukt loven slik den er. Der er det en minstetid på ti år, og man skal slippe ut hvis det ikke lenger er en særlig sterk gjentakelsesfare. Antakelig er vel loven utformet på en veldig uheldig måte der, men retten må jo bruke loven slik den faktisk er, det sier Tor Langback til NRK.

Påtalemyndigheten har to ukers ankefrist, og NTB skriver at kjennelsen trolig blir anket. Schumann slipper ikke ut før dommen er rettskraftig.

– En feil i loven

I likhet med aktor i saken, mener den tidligere direktøren for Domstoladministrasjonen det er et paradoks at Schumann kan slippe ut før David Toska. Han ble dømt til fengsel i 18 år etter ranet.

– Det framstår som en systemfeil. Som en feil i loven, sier Langbach.

– Har lovgiver forsømt seg da loven ble endret?

– Det skjedde en justering av lovforslaget i justiskomiteen. Og der kom man litt uheldig ut, må det gå an å si.

– Så her er det grunn til å ha en gjennomgang?

– Det er det helt åpenbart.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Her har domstolen har brukt loven slik den er skrevet. Det er loven som er utformet på en uheldig måte, sier Tor Langbach om dommen om at Nokas-drapsmann Kjell Alrich Schumann kan blir prøveløslatt.

Tor Langbach (t.h.), tidligere direktør for Domstoladministrasjonen, mener loven er utformet på en veldig uheldig måte.

Vil fjerne minstetiden

Flere har reagert på prøveløslatelsen. Både Jan Arild Ellingsen (Frp) og Jenny Klinge (Sp) går i Adresseavisen inn for en ny vurdering av bestemmelsene for prøveløslatelse, skriver NTB.

Kristelig Folkeparti vil legge fram forslag om å fjerne minstetiden for forvaringsdømte.

– Jeg skriver nå på et representantforslag som vil bli lagt fram på nyåret. Der går vi inn for å fjerne minstetiden for forvaringsdømte, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i Stortingets justiskomité, til NTB.

Han understreker at forslaget fremmes uavhengig av denne konkrete saken, som ennå ikke er rettskraftig.

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann blir prøveløslatt under strenge vilkår.

Kjell Alrich Schumann i Sør-Trøndelag tingrett.