NRK Meny
Normal

Nils Arne Eggen hylles med splitter ny hederspris

Den mestvinnende norske fotballtreneren gjennom tidene, Nils Arne Eggen, ble både overrasket og rørt da han fredag kveld mottok en helt spesiell hederspris fra ordføreren i Trondheim.

Nils Arne Eggen får hederpris

HYLLES: Den legendariske RBK-treneren mottok fredag den aller første hedersprisen som deles ut av Trondheim by. Rådmann Morten Wolden og ordfører Rita Ottervik overrakte prisen til Nils Arne Eggen.

Foto: Morten Andersen / NRK

I anledning Rosenborgs 100-årsjubileum, ble Nils Arne Eggen tildelt Trondheim bys aller første hederspris.

Det var ordfører Rita Ottervik (Ap) og rådmann Morten Wolden som overrasket RBKs mangeårige trener på gressmatta på Lerkendal, rett før jubileumskampen startet.

En tydelig rørt Eggen mottok prisen.

– Jeg har vært rørt i hele dag. Det er jo Rosenborg som er 100 år. Jeg har sammen med andre jobbet for denne klubben, sa en tydelig beveget Eggen da han tok imot prisen til stående applaus fra de 10 000 oppmøtte på Lerkendal stadion.

– Jeg har fått mye ros i dag. Men jeg sier: Hva hadde jeg vært uten Rosenborg?

RBK vinner over Milan

MIRAKELET I MILANO: Lille Rosenborg vant 2–1 over gigantiske AC Milan på San Siro Stadion i Milano, 4. desember 1996. Trener Nils Arne Eggen jubler idet kampen er over.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Legendarisk og folkelig stil

HISTORISKEBILDER

SLO REAL MADRID PÅ LERKENDAL: Rosenborg-trener Nils Arne Eggen bæres på gullstol av spillerne etter seieren den 27. november 1997. RBK slo Real Madrid 2–0.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ordføreren begrunnet tildelingen med at Eggen er blitt legendarisk for sin helt spesielle væremåte – og en vinnende lederstil som har vært både varm og direkte. Eggens ideer og tanker nå lever langt utenfor Lerkendal.

– Med sin folkelige og inkluderende stil har han i hele RBKs gullperiode lykkes med å kombinere sine visjoner, og unike evner som trener og lagspiller – med kulturelle og humanistiske verdier, historie og litteratur, uttalte ordføreren.

Hedersprisen er en pengegave på 100 000 kroner og et diplom. Det er formannskapet i Trondheim som har opprettet en slik hederspris, som erstatning for ordningen med æresborger.

Nils Arne Eggen - Jubileumskamp

Se bildene fra jubileumssendingen fra Lerkendal, fredag 19. mai.

Foto: Morten Andersen / NRK

Norges mestvinnende fotballtrener

Den tidligere RBK-treneren er Norges mestvinnende fotballtrener gjennom tidene med 14 seriemesterskap og seks NM-gull for RBK i perioden 1971–2010.

– Han har stått fram som en leder med visjoner og evner til å sprenge tilsynelatende uoverstigelige grenser. Med en tydelig og helhetlig ledelsesfilosofi har han bidratt til å påvirke samfunnsutviklingen langt utover fotballbanen, uttalte ordføreren.