RBK-supportere måtte kle seg nakne før Molde-kampen

To Rosenborg-supportere ble nakenvisitert av politiet før Molde-kampen, etter mistanke om pyroteknikk. – Helt på trynet, mener supportkoordinator.

Rosenborg-jubel

MANGE TILREISENDE: Det var totalt 1200 RBK supportere på Molde stadion under gårsdagens kamp, og 800 av disse sto i bortesvingen.

Foto: Svein Ove Ekornesvaag, Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Supporterkoordinator i RBK, Arne Christian Eggen, ble etter kampen kontaktet av noen RBK-supportere som syntes politiets undersøkelser på vei inn til stadion var svært ubehagelige.

– Jeg har hørt om to personer som skal ha opplevd det samme. De sier at de fikk beskjed om å kle av seg, spre beina og bøye seg fremover. Jeg synes det er helt på trynet at de ble bedt om å kle av seg. Det er svært nedverdigende. De var ikke terrorister, men vanlige fotballsupportere, sier Eggen.

– Vi kommer til å undersøke om flere har opplevd det samme, legger han til.

Oppgjørene mellom erkerivalene Rosenborg og Molde er kjent for høy temperatur, spesielt mellom supporterne. Lørdag sto det i tillegg et seriemesterskap på spill i «hatkampen».

Fant bluss i truse

Det var totalt 1200 RBK supportere på Molde stadion, og 800 av disse sto i bortesvingen.

Politiet i Møre og Romsdal bekrefter at noen supportere ble sjekket før kampen.

– Det var ikke mange supportere som ble kroppsvisitert, men noen ble det etter at politiet fikk indikasjoner på at noen hadde med seg bluss, sier operasjonsleder Jan Helge Kjøl i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

RBK-supportere jubler etter å ha tatt seriemesterskapet 2016 ved å slå Molde 3-1 borte

JUBEL: RBK-supportere jubler etter å ha tatt seriemesterskapet 2016 ved å slå Molde 3–1 borte. Enkelte supportere er likevel overrasket over politiets opptreden før kampen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Han var selv ikke på jobb, men har fått rapport fra kolleger. Kroppsvisiteringen besto i første omgang av at politiet kjente med hendene utenpå klærne til supportere.

– Hvis politiet merker noe, for eksempel pyro, må de følge det opp. Enten må supporteren ta frem det han eller hun har, eller så vi be om at klær tas av slik at vi får sjekket. Alternativet er at supporteren ikke får komme inn på kampen, forklarer operasjonslederen.

– Det ble funnet et bluss i trusa på en supporter. Blusset ble beslaglagt, opplyser Kjøl.

Ingen supportere ble undersøkt i kroppens hulrom, sier han.

– Det er ikke tilfelle. Hvis politiet skal kunne gjøre slike undersøkelser, er det med hjelp fra helsepersonell og med andre hjemler enn vi har til vanlig, sier operasjonsleder Kjøl.

Seiersjubel

RBK-spillerne kunne juble for klubbens 24. seriemesterskap.

Foto: Svein Ove Ekornesvaag, Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Ikke hørt om lignende

RBKs supporterkoordinator Eggen forstår at politiet vil stoppe ulovlig pyroteknikk av sikkerhetshensyn.

– Men det får da være måte på. Jeg synes de går for langt når de begynner å kreve at supporterne våre skal kle seg nakne for å lete etter det, mener supportekoordinatoren.

Den ene supporteren har også fortalt Eggen at politiet ødela skoen hans.

– Politiet trodde han hadde pyro i tåspissen, og rev ut sålen for å sjekke - uten å finne spor av pyroteknikk, sier Eggen, som er sjokkert over politiets oppførsel.

– Jeg har ikke hørt om noe lignende i norsk fotball, sier han.