Hopp til innhold

RBK-fans er påfallende lik beliebers

Lydbildet, hylingen, tårene og oppførselen er påfallende like, mener forsker. – Vi er ikke like ukritiske, kontrer fotballsupporterne.

Kjernen og beliebers

Justin Bieber-fans (beliebers) og fotballfans på Lerkendal (Kjernen), fremstilles ofte ulikt men er svært like, hevder forsker.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix(fotomontasje)

Kristine Ask, universitetslektor ved NTNU

Universitetslektoren har studert det å være fan og hvordan det virker inn i samfunnet.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK
Justin Bieber i Telenor Arena 16. april 2013.

Justin Bieber under årets konsert i Telenor Arena i Oslo

Foto: Kim Erlandsen / NRK
Kenneth T. Kjelsnes

Supporternes talsmann lar seg ikke hisse opp over sammenlikningen med beliebers.

Foto: Hilde Grande / NRK
Kjernen

– Dette er sunt, hevder forskeren, som mener fankultur gir fest i hverdagen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Studier av hylende tenåringsjenter på Justin Bieber-konsert og rungende heiarop på Lerkendal viser en rekke fellestrekk.

– En gruppe liker sport, de andre liker en ung mann med stemme og flott hår. Men begge har ganske rare klær. Enten det er sort-hvit fotballdrakt eller lilla onepiece er det er form for uniformering, sier Kristine Ask ved senter for teknologi og samfunn ved NTNU.

Fremstilles ulikt

Universitetslektoren hyller muligheten for å gå inn i en modus der folk kan hyle skrike, le og oppføre seg litt annerledes.

– Lydklippet viser akkurat poenget mitt. Samler du masse mennesker med samme interesser innenfor en publikumssituasjon lager de mye lyd, sier Ask, som peker på at de likevel ofte fremstilles ulikt

Beliebers er hylende ungjenter som mister kontrollen, de gråter, og vi blir bekymret. Fotballsupportere er stolte og glade, og når de gråter er fordi de scorer og vinner så er det vakkert.

Det forklarer NTNU-forskeren slik:.

– Det har litt med alder å gjøre, vi nedvurderer de unge. Dette litt kombinert med kjønn, det har også med at det er jenter å gjøre.

Kjernen: – He he he

Rosenborg-supporternes talsmann begynner å flire når vi ringer og forteller om kulturstudiene.

– Det er sikkert mange som ikke mener vi er av samme sort som Beliebers, men jeg er enig i at det er mye likt. Vi har jo også våre idoler, men laget er det viktigste for oss, understreker Kenneth T. Kjelsnes.

Han hisser seg ikke opp over sammenlikningen, men mener de hardbarka fotballsupporterne er mer kritiske til sine helter enn den jevne belieber.

– Jeg tror ikke Bieber-fansen setter i en pipekonsert om han gjør en dårlig sang, eller er sur i flere dager slik vi er når laget taper.

– Samtidig ser jeg ingen grunn til å moralisere, vi skal ha idoler enten det er 70-tallets rockehelter, New Kids on the Block, Per Ciljan Skjelbred eller Nicki Bille Nilsen.

– Fankultur er sunt

Universitetslektoren understreker at fankultur kan gå for langt i de tilfeller der fotballsupportere tyr til vold, og følelsen av å være alene kan føre til at unge jenter skader seg.

Men det å like fotball gjør deg ikke at du blir en bølle, det å kjøpe en Justin Bieber cd gjør ikke at du begynner med selvskading. Da ligger det noe større bak.

Ask mener det stort sett er kjempesunt å vise engasjement og følelser.

– Det fine er at det blir litt mer fest i hverdagen. Det er få ting som får oss til å hoppe i sofaen av glede eller klemme en pute hardt til brystet av glede, påpeker hun.

Cupfinale eller koreansk pop

Mens Rosenborglederen kan håpe på en real cupfinalefest i november, har forskeren selv sine egne idoler som får henne til å hyle og hoppe i stua.

– Jeg burde vel si noe så akademisk korrekt som science fiction eller noe. Men det som jeg har digget vilt i seks måneder nå er koreanske popidoler som heter Shinee, avslører forskeren.

Fakta beliebers og Kjernen

Beliebers er en betegnelse for meget entusiastiske tilhenger av den canadiske popsangeren Justin Bieber. Ordet «belieber» er en sammentrekning av det engelske ordet believer og etternavnet Bieber. ifølge Wikipedia

Kjernen er en uavhengig supportergruppering knyttet til Rosenborg Ballklub. Kjernen var i utgangspunktet en offisiell supporterklubb, men i 2002 tok den status som uavhengig etter et ekstraordinært årsmøte.

Forsker hevder Justin Bieber-fans og fotballfans på Lerkendal er veldig like. Hør og døm selv?