Hopp til innhold

Råtner på rot

En gammel trevilla i Trondheim gjør naboene redde for brann. Den har stått tom i flere år, og forfaller.

Thingvallagården i Trondheim
Foto: Ida Sem Fossvik / NRK

Thingvallagården har tidligere vært brukt til studenthybler, men i 2004 måtte leieboerne flytte ut etter en branninspeksjon. Det var rett og slett ikke trygt å bo i huset.

Siden har det stått tomt. Det er NTNU som eier huset, men de har så langt ikke hatt råd til å sikre det brannfarlige praktbygget.

- Jeg synes at det er ganske ille at det bare står her tomt. Det er et hus som har stor kapasitet, med plass til mange beboere, og bare et steinkast fra Gløshaugen. Det kunne vært utnytta på en fornuftig måte, sier byantikvar Gunnar Houen.

 

Bør tas vare på

Den røde trevillaen har utskjæringer, mange vinduer og ikke minst masse plass. Men nå flasser malingen av, og flere vinduer er knust. Den ble bygd utenfor bygrensa som gjaldt fram i 1893. Man kunne bygge trehusene større da, og det ble utnytta av en byggmester som het Thingvoll. Han bygde dette huset til bruk for utleie med mange leiligheter.

- Jeg synes at det er veldig viktig at det blir tatt vare på. Det ligger her som et ganske stort slott nede i bakken fra Gløshaugen og det har så absolutt antikvarisk verdi, sier Houen.

Det at NTNU ikke har gjort noe for å få bygget istand siden det ble tømt i 2004, synes Houen er kritikkverdig.

- Det er ikke særlig holdbart, det kan ikke stå sånn stort lenger. Vi var med på et igangssettingsprosjekt med NTNU som hørtes spennende ut, men det er tydeligvis lagt på is siden vi ikke har hørt noe mer. Kommunen må passe på og være litt mer årvåkne her. Det kan etterhvert bli farlig. Ting kan ramle ned på stor høyde, og folk kan ta seg inn i huset, og være en brannfare.

 

Naboene er redde for brann

Hege Elisabeth Karlsen er en av de nærmeste naboene til Thingvallagården.

- Jeg føler meg engstelig når huset står tomt, og nå har det jo stått tomt i mange år her.

Hun kan fortelle at døra inn til huset stod ulåst i lang tid, og at hun da med jevne mellomrom tok turer inn i huset for å undersøke om det var noe der som kunne starte en brann. Hun har flere ganger sett at ubudne gjester har tatt seg inn i bygningen, og bruk av stearinlys har gjort henne redd for at det tomme nabobygget plutselig kan stå i flammer.

- Man frykter brann, og spesielt fordi man ikke veit hvem som er ens naboer til enhver tid, sier Karlsen.

Hun synes at det er et flott bygg, og skjønner ikke at de vil la det stå og forfalle. De har hatt flere samtaler med NTNU, og har kommet med flere forslag til hva de kan gjøre med huset.

- Noe må de gjøre. De kan ikke la deg stå på den måten her.

 

NTNU har saken på vent

Frank Arntsen, økonomidirektør og eiendomsansvarlig i NTNU beklager at huset forfaller, men sier at grunnen til at universitetet ikke har gjort noe med det ennå, er at campusutviklingsplanen ikke er klar ennå.

- Vi har jobba i et halvt år med hvordan vi skal utvikle det videre. I januar skal styret diskutere ulike alternativer, sier Arntsen.

Han benekter at de lar det forfalle med vilje for å kunne rive det, og bygge noe nytt der det verneverdige bygget står. De har leid inn et vaktselskap som skal holde oppsikt med Thingvallagården, og forsikre seg om at døra er låst, og at ingen ubudne gjester kommer seg inn igjen.

 

Gunnar Houen utenfor Thingvallagården i Trondheim

Byantikvar Gunnar Houen er ikke fornøyd med at Thingvallagården i Trondheim forfaller.

Foto: Ida Sem Fossvik / NRK