NRK Meny
Normal

Rasteplass ble tasteplass

Nord-Trøndelags første tasteplass ble åpnet i tett snøvær. Men når sikten blir bedre, er håpet at bilistene skal stoppe her for å taste.

Tasteplass

Nina Arnesen fra Gjensidige og Frode Tiller Skjervø fra Trygg Trafikk åpnet Nord-Trøndelags første tasteplass.

Foto: Frode Tiller Skjervø / Privat

– Vi håper at bilistene stopper her heller enn at de bruker telefonen mens de kjører, sier distriktsleder i Trygg Trafikk i Nord-Trøndelag, Frode Tiller Skjervø.

– Altfor mange ulykker skjer fordi sjåfører bruker mobilen samtidig som de kjører. Vi ønsker at folk konsentrerer seg om kjøringa når de kjører, og så kan de taste på telefonen når de stopper på en tasteplass, eller en rasteplass, sier Skjervø.

Frode Tiller Skjervø

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Frode Tiller Skjervø.

Foto: Bjørn Solli / NRK

Det blir flere

I dag ble den første tasteplassen i Nord-Trøndelag åpnet. Den ligger langs E6 litt sør for Steinkjer. Det er en tradisjonell rasteplass, men her er det i tillegg gratis nett og man kan surfe så mye man bare vil.

Dette er den fjerde tasteplassen i landet, og det er planer om enda flere. Også Sør-Trøndelag har fått sin tasteplass, litt sør for Oppdal.

Ulykker

– Vi ser at imellom 30-40% av trafikkulykkene er mobiltelefonen en medvirkende årsak, og i en del dødsulykker ser vi at mobiltelefonen har vært i bruk rett før ulykka skjedde, sier Skjervø.

– I trafikken er marginene små, og det handler om liv og død. Derfor må bilistene holde fokus på det de skal, nemlig å kjøre bil.

Kamp mot mobilbruk

– Det er ikke bare de som sitter i bilene som blir rammet i en ulykke, men den får også konsekvenser for familie og andre pårørende. Det sier Nina Arnesen i Gjensidige.

Nina Arnesen

Nina Arnesen, salgsleder i Gjensidige.

Foto: Bjørn Solli / NRK

– Vi vet at å lese ei tekstmelding i gjennomsnitt tar 23 sekunder. Med en fart på 80 km/t kjører du over 500 meter på den tida, sier Arnesen.

– Gjennom vårt arbeid med forsikringsoppgjør, ser vi at i alvorlige ulykker er det mange som rammes. Derfor er vi veldig opptatt av å gjøre folk bevisst på hvor farlig det er å bruke mobil, nettbrett og andre apparater under kjøring.

– Det er den enkelte bilist som har ansvaret, og vi ønsker å minne folk på at å sitte med telefonen mens man kjører er livsfarlig.