Hopp til innhold

Rask innsats hindret katastrofe

Brannen i papirfabrikken kunne endt i et skrekkscenario, men takket være rask innsats fra uredde og dyktige hjelpere endte det godt.

Gravemaskinfører fagleder Bjørn Rønning

Gravemaskinfører Jørn Lyngsnes hjalp brannvesenet, og fagleder Bjørn Rønning, med å få kontroll over brannen hos Peterson Packaging.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Gravemaskinfører Jørn Lyngsnes

Gravemaskinfører Jørn Lyngsnes.

Foto: Henrik Sundgård / NRK Trøndelag

Gravemaskinfører Jørn Lyngsnes hos AF-gruppen skulle egentlig rive et internatbygg på Skjetlein torsdag, men ble tilkalt av brannvesenet for å hjelpe til ved brannen på Ranheim.


Med gravemaskina si tok han seg helt inn til den brennende papirfabrikken Peterson Packaging, og plukka av bølgeblikkplatene på taket.

– Det var for å få varmen ut og vannet inn, forteller han.

Kunne blitt et inferno

Brannen som starta i 9-tida torsdag formiddag, og kunne ha utvikla seg til det Bjørn Rønning, fagleder brann hos Trøndelag brann- og redningstjeneste, kaller et inferno.

Faren var at papirmassen utenfor fabrikkbygningen kunne tatt fyr, for så å antenne en enorm oljetank. Dersom dette hadde skjedd, ville det blitt en veldig stor varmeutvikling, og strålevarmen kunne så ha antent en gasstank som også sto på området.

– I så fall ville det blitt et inferno uten like, sier Rønning.


Han anslår at et «worst case scenario» ville vært at fabrikkområdet og en stor del av nabolaget rett og slett hadde blitt lagt øde.

– Sikkerhetsområdet vi oppretta i dag, hadde en radius på en kilometer, sier Rønning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gravemaskinen slår hull i taket

Gravemaskinen slår hull i taket på fabrikkbygningen.

Foto: Henrik Sundgård

Løfta vekk takplater i en halvtime

Heldigvis mistet ikke brannvesenet kontroll over brannen, og meldte klokka 15 at eksplosjonsfaren var over.

Da hadde de kjempet mot flammene i flere timer, med verdifull hjelp av folk som Jørn Lyngsnes. Han kjørte med gravemaskin helt inn til den brennende fabrikken, og løfta altså vekk bølgeblikkplater slik at varmen fra brannen slapp ut.

Gravemaskina til Lyngsnes er bygd spesielt for riving, og er både lengre og bredere enn vanlige gravemaskiner. I tillegg er klypa ekstra kraftig.

– Jobben var for så vidt enkel da vi kom oss fram til bygningen, men først måtte vi lage oss en vei gjennom skogen og få unna vannslanger som vi ikke kunne kjøre med beltekjøretøy over, sier Lyngsnes.


– Da dere fikk åpna bygget, hvordan så det ut?


– Jeg så bare røyk som velta ut først, men etter hvert fikk jeg øye på papirbunter som det ulma i, sier Jørn Lyngsnes.

Jobben tok mellom tjue minutter og en halvtime. Selv om han jobba helt innpå den store brannen, var det ikke uutholdelig inne i gravemaskinhytta.

– Jeg åpna ikke døra, men regner med at det var rimelig varmt utenfor, sier han.

Ganske raskt etter at takplatene var fjerna og mye av varmen og trykket slapp ut av bygningen, fikk brannvesenet kontroll over brannen.

Gravemaskin ankommer Peterson, Ranheim

Gravemaskina ble omdirigert fra rivearbeid på Skjetlein til brannarbeid på Ranheim. Her ankommer den brannområdet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK