NRK Meny
Normal

Var i Follafoss i fem døgn

35-åringen var på rømmen fra dødsranet i Horten 22. januar. Mandag ble han pågrepet i en væpnet politiaksjon i Follafoss. Da hadde han vært i Follafoss i fem døgn.

35-åringen pågripes av politi i Follafoss.

35-åringen pågripes av politi i Follafoss.

Foto: Even Johansen / NRK

Væpnet politi var postert rundt eneboligen i Follafoss.

Væpnet politi var postert rundt eneboligen i Follafoss.

Foto: Even Johansen / NRK
35-åringen og hans venninne går ut av huset i Follafoss.

35-åringen og hans venninne går ut av huset i Follafoss.

Foto: Even Johansen / NRK
Den pågripte blir ransaket.

Den pågripte blir ransaket.

Foto: Even Johansen / NRK

– Vi fikk tips om at den ransetterlyste mannen var i Follafoss. Vi valgte å bevæpne oss, og vedkommende ble pågrepet i et bolighus uten dramatikk, sier operasjonsleder Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Pågripelsen skjedde klokka 17.56, uten dramatikk.

Siktet for grovt ran

35-åringen var etterlyst i forbindelse med at en 87 år gammel kvinne ble funnet død i sitt hjem i Vestfold natt til 22. januar i år. Den 87 år gamle kvinnen ble funnet fastbundet i sin leilighet i Horten.

Mannen har vært etterlyst internt i politiet i flere uker, og det er gjort flere søk etter ham på aktuelle adresser.

35-åringen har vært klar over at politiet har ønsket at han melder seg. Via sin advokat er han blitt gjort kjent med at han er etterlyst med navn og bilde.

To menn på 21 og 18 år er siktet og varetektsfenglset i forbindelse med drapet. Politiinspektør Eskil Bredesen ved Vestfold politidistrikt sier til NRK at alle de tre er siktet for medvirkning til grovt ran.

– Vi har samme siktelse på alle tre. Alle er siktet for medvirkning til ranet, sier Bredesen, som sier politiet nå ikke kan si noe om siktelsen vil bli utvidet for én eller flere av de tre.

Etterlyst med fullt navn og bilde

Politiet gikk i dag ut med en offentlig etterlysning i media, etter at den interne etterlysningen ikke ga resultat. Flere medier har i dag vist fullt navn og bilde, og det var dette som førte til pågripelsen.

– Jeg kan si med stor sannsynlighet si at det er den offentlige etterlysningen i media i dag som førte til at politiet i Nord-Trøndelag mottok tips om at etterlyste befant seg i Follafoss, sier Letnes til NRK

En kvinne i 20-årene, også hun fra Finnmark, ble også pågrepet i aksjonen, men ble raskt løslatt.

– Hun var sammen med 35-åringen, men har ingen forbindelse til saken, sier Letnes.

Mistenkelig dødsfall i Horten

87-åringen ble drept i leiligheten sin i Horten.

Foto: Erelend Aas / Scanpix

Var i Follafoss i fem døgn

Etter det NRK Trøndelag kjenner til skal 35-åringen har oppholdt seg i Follafoss i fem døgn. Huset de har vært på besøk i tilhører en slektning til jenta som var sammen med den ettersøkte 35-åringen.

Politiet vil ikke opplyse hva 35-åringen gjorde i huset. Men Letnes kan bekrefte at de to fikk adgang til huset av beboerne.

De to skal ha bodd i huset og oppført seg som slektninger på besøk. Lørdag ble den ettersøkte 35-åringen sett på samvirkelaget i Follafoss. Men ingen visste da at han var ettersøkt.

Før han kom til Follafoss hadde 35-åringen anlagt helskjegg. Han hadde også bleket håret, som opprinnelig er helt svart.

Ifølge operasjonsleder Lars Letnes skal huseier ikke ha visst om at 35 åringen var etterlyst for ranet i Horten.

Først da media mandag viste bildet av den ettersøkte ble politiet tipset om at den ettersøkte fra dødsranet i Horten kunne befinne seg i Follafoss.

- Vi kommer ut. Vi er ubevæpna!

Politiet tok ingen sjanser mandag ettermiddag, og satte inn ti polititjenestemenn i aksjonen. De gikk inn i et nabohus før kontakt ble tatt med den ettersøkte 35-åringen.

– Vi fulgte politiets taktikk i slike saker, og tok kontroll over området. Det er vanlig prosedyre å gå inn i omgivelsene. Vi må ha kontroll på huset, sier operasjonsleder Lars Letnes.

Øyenvitner NRK har snakket med sier at politiaksjonen tok omlag to timer. Politiet brukte lang tid på å postere ut væpnede tjenestemenn med skuddsikre vester, hjelmer og skjold.

Deretter begynte politiet å rope over til huset med den ettersøkte 35-åringen. De skal ha holdt på i nesten én time før jenta i 20-årene åpnet døra og ropte «Vi kommer ut. Vi er ubevæpna.»

Deretter tok det litt tid før de to kom ut samlet. Politiet ga ordre om at han skal skulle sette seg på kne og holde hendene høyt over hodet. I stedet snudde 35-åringen seg og la hendene på ryggen. En væpnet politimann satte så håndjern på den ettersøkte.

Beboerne kan vende tilbake

– Vi har ikke gjort noen beslag i huset. Vi har heller ikke funnet noe våpen, sier operasjonsleder Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Letnes bekreftet at den pågrepne 35-åringen ikke hadde egen bil på stedet.

Beboerne i eneboligen, som ikke er mistenkt i saken, har fått beskjed om at det er greit å vende tilbake.

NRK har vært i kontakt med huseier. Han ønsker ikke å gi kommentarer om det som har skjedd.

35-åringen blir nå fraktet til arrest i påvente av utlevering til Vestfold politidistrikt, der det er ventet at han blir avhørt tirsdag.

I Finnmark er 35-åringen en kjenning av politiet, men politiet der har ikke noen saker gående mot mannen.

– Den pågrepne 35-åringen er tidligere straffedømt for forhold i Finnmark, sier operasjonsleder ved Vest-Finnmark politidistrikt Andreas Haugaasen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.