– Ranheim har ikke noe i eliteserien å gjøre

Christer Basma har trent og spilt for Ranheim, og hevder han unner spillerne alt godt. Likevel hverken tror eller håper han bydelslaget i Trondheim rykker opp.

Basma mener Ranheim har best av å bli i førstedivisjon

Jo Sondre Aas og Ranheim er to kamper unna eliteseriespill. Christer Basma mener klubben har best av å forbli i førstedivisjon.

Foto: Montasje / NRK

Først slo Ranheim ut HamKam med 3–0 i første kvalikrunde. Deretter beseiret de Mjøndalen 4–1 på bortebane i andre kvalikrunde. Nå møter de Sarpsborg 08 over to kamper. Vinneren får spille eliteserien 2014.

– Jeg tror det blir Sarpsborg. Avstanden er for stor mellom lagene, sier Christer Basma foran den første kampen i kveld.

Følg kampen i NRKs resultatservicesider fra 20.15 i kveld

– Har bedre av å være i førstedivisjon

Ranheim HamKam

Mangler tribuner: Raneheimfansen har per i dag 800 seter. En ny sittetribune må ha 1500 plasser.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

41-åringen var både trenerassistent og spiller i Ranheim i 2010. Han mener Sarpsborg 08 bør bli værende i eliteserien på bekostning av sin gamle klubb.

Det hadde vært kjempeartig for spillerne i Ranheim å rykke opp, og de fortjener det på en måte. Men det er altfor mye å jobbe med i organisasjonen og apparatet rundt til at klubben har noe å gjøre i eliteserien nå. De har bedre av å være i førstedivisjon, mener Basma.

Sarpsborg: – Vi tar Ranheim lett i kvaliken

Heller opprykk om to-tre år

Ranheim har hatt brutale økonomiske år etter opprykket til førstedivisjon i 2010, og har slitt med likviditeten siden. Uansett om klubben rykker opp eller ikke må det til store investeringer på egen arena i bydelen øst for Trondheim sentrum. Ny stadion er ifølge klubben prosjektert til å koste alt fra 25 til 40 millioner kroner.

– Om to-tre år er kanskje stadion på plass og organisasjonen bedre rustet for opprykk. La oss håpe Ranheim fortsetter å dyrke sin unike sportslige modell på førstedivisjonsnivå i mellomtiden, argumenterer Basma.

Ranheim: – Vil være et «annerledeslag«

Trond Nordsteien

Vi kan klare å hevde oss i toppen av norsk fotball som et 'annerledeslag' om vi rykker opp, sier Ranheim-trener Trond Nordteien.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Ranheim har 20 spillere i stallen, hvorav 18 er trøndere. Ingen av spillerne er fulltids fotballspillere.

– Lønnsnivået i Ranheim er lavt, og spillerne er i utdanning eller jobb minst 50 % av tiden. Rykker vi opp vil vi holde fast på denne filosofien og strukturen. Vi trener klokka 16.30 slik at spillerne kan fortsette med det de gjør utenom fotballen selv om vi rykker opp, sier trener Trond Nordsteien.

– Er det mulig å hevde seg helt i toppen når spillerne er slitne etter eksamen og jobb?

– Ja, helt klart. Mange av lagene vi konkurrere mot i dag har heltidsprofesjonlle spillere. Vi skal klare å hevde oss i norsk fotball som et annerledeslag, tror Nordsteien.

Les også: Ranheims trener lar «Moi» spille kvalik

– Presset vil endre Ranheim

Rosenborgs Christer Basma

– Presset i eliteserien vil endre Ranheim, frykter Christer Basma, som selv har spilt 350 kamper i øverste liga.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX
Jo Sondre Aas Ranheim

Ranheimspillerne har slått HamKam og Mjøndalen etter tur. Sarpsborg 08 er siste hinder til eliteserien.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ranheims daglige leder Brynjar Aune har allerede slått fast at klubben ikke vil kjøpe en eneste ny spiller ved opprykk. Det tror Basma blir vanskelig

– Det er fantastisk å høre Ranheim holde fast ved kulturen, men det er få klubber som klarer å holde på de løfter og planer når kreftene begynner å dra i toppfotballen. Det er lett å la seg rive med og begynne å kjøpe inn dyre spillere.


Basma er i dag trenerutvikler i Trøndelag fotballkrets, og understreker hvor imponert han er av jobben som er gjort i Ranheim sportslig.

– Hjertet og magen sier ja til opprykk, men jeg er nok litt for fornuftig av meg
Ranheim må få bedre kontroll på hverdagen før de rykker opp, så får jeg heller være den som er litt kjedelig og sier fra, avslutter Basma.

Sarpsborg 08 – Ranheim onsdag 13.11 kl. 20:15.

Ranheim – Sarpsborg 08 lørdag 16.11 kl. 12:00.