Rånere uønsket på førpremieren av «Børning»

I flere dager stilte rånerne opp med sine brummende biler i innspillingen av filmen «Børning» – Nå raser de over å ikke bli invitert på førpremiere og bilparade.

I flere dager stilte rånerne opp med sine brummende biler i innspillingen av filmen «Børning» – Nå raser de over å ikke bli invitert på førpremiere og bilparade.

SE VIDEO: Flere lokale rånere stilte som statister i «Børning», men er uønsket i forbindelse med førpremieren.

Søndag er det førpremiere på filmen «Børning» på festiviteten kino i Levanger. Dette er en norsk bilfilm om et race fra Oslo til Nordkapp.

Jan-Arve Skånes

Råner Jan-Arve Skånes.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
Filmen Børning

Skuespillerne Henrik Mestad, Otto Jespersen, Sven Nordin, Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Jenny Skavlan, Trond Halbo og regissør Hallvard Bræin poserer for fotografene etter pressevisningen av filmen «Børning».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Kinosjef i Levanger, Tor Wibe

– Jeg har ordnet med gratisbilletter til dem på premieren onsdag, sier kinosjef Tor Wibe.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Kjente skuespillere som Otto Jespersen, Jenny Skavlan og Sven Nordin blir å se i filmen, men også flere statister fra rånemiljøet ulike steder i landet, blant annet fra Levanger.

Rånerne er derimot ikke invitert på førpremieren, og ikke ønsket i bilparaden som arrangeres i Levanger sentrum.

– Jeg synes det er dårlig gjort. Jeg var jo med og hadde en fin rolle i filmen, sier råner Bo Erlend Lund.

Uønsket av politiet

Lensmann i Levanger, Anne Ulvin, sier til Trønder-Avisa at det er naturlig at det er de som bedriver bilsport og organisert bilinteresse som blir invitert til filmen.

– Det er ikke naturlig å invitere de som ellers driver ulovlig ørkesløs kjøring og holder beboerne i sentrum nattevåkne, sier hun til avisa, uten at hun vil bruke begrepet rånere.

Hun ønsker ikke å kommentere saken til NRK. Rånerne er ikke fornøyde.

– Det er jo stigmatisering, det lensmannen gjør mot oss nå. Vi får ikke vises under premieren på noe vi faktisk har vært med å laget, sier råner Jan-Arve Skånes.

Kinosjefen: – Visste ikke at rånerne var med i filmen

Kirkegata i Levanger stenges i tre timer på søndag. Det stilles ut biler fra filmen, og lokale bilklubber får vise frem kjøretøyene sine.

– Da jeg satte i gang med arrangementet snakket jeg med politiet, og de ville ikke ha uorganiserte rånebiler her, fordi de har jo politiet hatt sine kontroverser med, sier kinosjef i Levanger, Tor Wibe.

Kinosjefen sier han ikke var klar over at private biler var med i filminnspillingen.

– Dette er et godt gammeldags eksempel på dårlig kommunikasjon.

Vil ha en unnskyldning

Før filmens produsenter ankom Levanger for å spille inn deler av filmen der i fjor, etterlyste de spesifikt rånebiler, «blodharry, superpimpa og skraphauger» til innspillingen.

– Det er jo norsk filmhistorie. Det er jo første gang det lages en norsk bilfilm etter Flåklypa på 70-tallet, sier Skånes, som stilte opp med bilen sin i filmen.

Nå vil rånerne ha en unnskyldning for behandlingen de har fått.

– Det er litt kjedelig. Jeg synes en offentlig om forlatelse hadde vært på sin plass, sier Lund.

Vil ordne opp

Selv om rånerne ikke er ønsket av politiet, vil kinosjefen ordne opp.

– Da jeg leste i avisa at de ikke var invitert så kastet jeg meg rundt. Jeg har ordnet med gratisbilletter til premieren på onsdag. Jeg har også funnet de som var med på innspillingen og som stilte opp med sine biler. De skal selvsagt få vise fram bilene sine søndag, så det skal vi få plass til i den avstengte kirkegata, sier Wibe.