Hopp til innhold

– En belastning for alle bønder

Hvert år går mange tusen rådyrkalver i slåmaskina under førsteslåtten.

Dødt rådyrkje

Rådyrkje drept av slåmaskin i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Dette er jo så utrolig trist. Det er ei belastning for alle bønder, sier Asbjørn Helland som er leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Asbjørn Helland, fylkesleder bondelaget

Bondelagsleder Asbjørn Helland

Foto: Randi Wilsgård/NRK

Mer enn 5000 rådyrkalver går inn i slåmaskina hvert eneste år, det viser beregninger som er gjort av flere forskjellige foreninger de siste årene.

Rådyrtragediene under førsteslåtten har vært en gjenganger, som både forskere, jegerorganisasjoner, naturvernere og bøndene selv har vært opptatt av.

– Det er opp til hver og en av oss å være oppmerksomme på dette, sier Asbjørn Helland. Lederen i bondelaget nord i Trøndelag, mener det er lokalkunnskap, engasjement og bevissthet som må til for å redde flere rådyrkalver.

Helland er også opptatt av fuglene som hekker på åkeren.

Rådyr i blomstereng

Rådyr i blomsterenga

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Vi har alle et ansvar for disse medskapningene, legger han til.

Vi kan gjøre noe

Få ting er så vakkert som rådyrkjeet i enga, og det er ikke rådyrgeita som har forlatt ungen.

Rådyrene har bare utviklet en overlevelsesstrategi som går ut på å la ungen ligge dørgende stille i gresset. Kjeet utsondrer nesten ingen lukt, så det er en god måte å slippe unna rev og andre rovdyr på. Dessverre er strategien feilslått mot de moderne slåmaskinenes skarpe kniver.

Slåttonn fra Misvær i Nordland

Om noen uker starter førsteslåtten.

Foto: Lars Olav Handeland

– Vi får til stadighet telefoner og meldinger fra gårdbrukere som fortviler over dette, det forteller Endre Alstad i Nord-Trøndelag Jeger – og Fiskeforening. Han sier at de oppfordrer alle til å ta ansvar.

– Vi ber bøndene gå ut i kveldinga for å sette opp staurer med plastposer eller klær i åkeren. – Gjøres dette kvelden før slåtten vil rådyrgeita ofte hente kjeet og ta det med seg, forklarer Alstad.

Tiltak kan hindre død

Det finnes en rekke tiltak som skal kunne hjelpe mot påkjørsler. Alt fra å sette opp skremsler med lukt til å jage gjennom åkeren med hunder, blir foreslått.

– Vi bør alle gjøre det vi kan for å redde disse dyrene, sier Asbjørn Helland som er leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

– Det er ikke til å unngå at det skjer tragedier, men vi bør virkelig tilstrebe å få færrest mulig av disse, sier han. Det er bare noen få uker før man igjen skal i gang med førsteslåtten.

Rådyrkje

Rådyrkjeet gjemmer seg i åkeren.

Foto: Kjartan Trana / NRK