NRK Meny
Normal

Pyramidesak for retten

Var Plexpay Network et pyramidespill eller drev selskapet lovlig nettverkshandel? Det skal Trondheim tingrett ta stilling til.

Penger
Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

I dag møter 11 tiltalte møter til første dag i Plexpay-saken. Politiet i Trondheim har brukt to år på å etterforske saken.

- Det er en av de mest omfattende sakene som er etterforsket i Trondheim, sier politiinspektør Kjell Erik Waclawczyk.

Politiinspektør Kjell Erik Waclawczyk

Politiinspektør Kjell Erik Waclawczyk.

Foto: NRK

I over to år har han ledet etterforskningen av selskapene i Plexpay-network. Nå skal resultatet av de årene prøves for retten.

- Politiet og påtelemyndigheten mener dette er en pyramidesak eller at pyramidelignende virksomhet har funnet sted, sier Waclawczyk.

Trøndere i nøkkelposisjoner

Plexpay Network bestod av en rekke selskaper registrert i utlandet, men hadde trøndere både i nøkkelposisjoner og som eiere. Når saken starter i Tingretten i dag er 7 av de 11 tiltalte trøndere.

Summene i Plexpay-saken er store. Politet har beslaglagt verdier for nærmere 40 millioner kroner, men mener mye større summer er ført ut av landet.

- I alt har vi funnet ut at det har vært en omsetning på 200 millioner kroner, sier politiinspektøren.

-Lovlig selskap

NRK har vært i kontakt med den antatte hovedmannen som er fra Trondheim. Han var først siktet for underslag, så for bedrageri før han nå står tiltalt sammen med de ti andre for brudd på Lotteriloven.

35-åringen mener det viser at politet har en dårlig sak og at Plexpay er et lovlig nettverksselskap. Seks uker skal brukes til å finne ut hva Plexpay var. Det blir en av de mest omfattende rettsakene i Trondheim noensinne.

- Jeg tror dette er den største rettsaken i Trondheim tinghus siden landsvikoppgjøret, sier advokat Christian Wiig, som er forsvarer for en av de tiltalte trønderne i saken.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.