Derfor pynter de Trondheim med granbar

For å markere grunnlovsjubileet pyntes det nå med granbar i Trondheim sentrum. – Dette var skikken på 1800-tallet, sier Berit Solberg.

pynter med granbar

Her blir Stiftsgården i Trondheim pyntet med granbar til 17. mai.

Foto: Tine Nilsen/NRK

Man er vanligvis vant til å se at det blir pyntet med flagg og bjørkekvister til 17. mai. Men i år har de valgt en litt annen vri i Trondheim sentrum.

Fredag har flere mennesker vært opptatt med å pynte byen til grunnlovsdagen - og det med granbar.

– Granbar ble ofte brukt til å pynte med på 1800-tallet, og vi ønsker å gjenskape litt av denne følelsen når vi markerer grunnlovsjubileet, sier sekretær i 17. mai-komiteen i Trondheim, Berit Solberg.

Hun forteller også at det var vanlig at mennene hadde granbar i flosshatten.

– Vi har fått inspirasjon fra det første 17. mai-toget som gikk i 1827, der ble det brukt veldig mye granbar, sier Solberg.

granbarpynt

Bjørken er i år bytta ut med granbar. Slik skal de gjenskape følelsen av 1814 i Trondheim.

Foto: Tine Nilsen/NRK

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .