De roter, stjeler, griser til på kjøkkenet og trøbler til det for mange barn og voksne om dagen. Rampenissen er blitt en populær person som flytter inn hos mange i desember.
Hos familien til Reidar Boldevin kom rampenissen inn i huset gjennom hullet til sentralstøvsugeren. Den nissen har funnet på mye rart opp igjennom.
– Han har hengt i lysekronen vi har over spisebordet, han har bakt kaker på kjøkkenet og sittet og spist frokost når jentene har kommet ned. Han har også bæsja Nugatti, sier han.
Han har to jenter på fire og seks år som er blitt veldig glad i rampenissens mange påfunn.
– De kommer løpende inn til oss på morgenen og sier «Vet dere hva rampenissen har gjort nå!?». Vi vet veldig godt hva han har gjort, samtidig er det veldig spennende for dem. Det er jo derfor vi gjør det, sier Boldevin.
Rampenissen er et konsept som kom til Norge for en del år siden og som er blitt stadig mer populært. Tradisjonen kommer fra USA og England, men har mange likhetstrekk med den norske fjøsnissen også.
Rampenissene er ofte noen rotenisser. I tillegg er de veldig glade i søtsaker. Men alle søtsakene kan av og til resultere i løs mage. Se bilde senere i saken.
Foto: Renathe GrønbeckPositivt med fantasivenner
Førsteamanuensis Mona Bekkhus synes tradisjonen med rampenisser er en artig greie.
Foto: Universitetet i OsloSelv om det kan være stress for foreldre å komme opp med rampestreker nissen kan gjøre, så kan det også ha en del bra ved seg.
– Jeg tenker det er fint å kunne bruke historiene rundt rampenissen og det han, eller hun gjør, til noe positivt. Det å kunne samsnakke om hva rampenissen har gjort, eller hva du tror rampenissen skal gjøre i morgen, det vet vi kan ha noe positivt for seg, sier førsteamanuensis Mona Bekkhus ved Universitetet i Oslo.
Hun jobber med utvikling hos barn og unge ved psykologisk institutt der. Hun sier forskningen viser at det er positivt at man har denne typen fantasileker og liksom-venner.
– Det har vist seg å gi et godt grunnlag for økt språklig kompetanse, men også økt forståelse av andres intensjoner. Så det å spørre barnet hvor hen tror rampenissen fant på dette, kan bidra til at barnet tar andres perspektiver for eksempel, sier Bekkhus.
Likevel er det noen ting man skal være forsiktig med dersom rampenissen flytter inn i desember.
– Er det sånn at rampenissen er en spion for nissen, og skal følge med på om barnet er snill eller slem, så tror jeg det kan skape mye utrygghet hos barnet, sier hun.
På grunn av mye søtsaker er rampenissene ofte dårlige i magen. De er dessverre dårlige til å trekke opp etter seg også. Heldigvis resulterer alle søtsakene i at avføringa ofte er ufarlig sjokoladepålegg.
Foto: Marna Haugen Burøe / Privat
Liste med ideer
Hjemme hos familien til Boldevin har de årets plan for rampenissen klar. Der har de nemlig laget en liste med rampestreker som skal utføres.
– Det er vanskelig å være kreativ hver eneste dag. Det er lurt å være litt forberedt. Det er grunnen til at jeg har laga ei liste i år, sier Boldevin.
Uten å røpe for mye så vil nok rampenissen i hans hus stjele pakker fra gavekalenderen, stjele noe fra postkassa og prøve å stikke av.
– Vi har hatt en liten diskusjon om vi skal fortsette med rampenissen. Men jeg tenker at så lenge vi har barn under skolealder i huset, så er det gøy. Det er gøy for dem, sier han.