Hopp til innhold

Sør-Trøndelag får psykiatri-ambulanse

Dermed skal politiet slippe å rykke ut for å ta seg av psykiatriske pasienter.

Illustrasjonsbilde: Ambulanse

Fra nyttår skal psykisk syke få hjelp av ambulanser bemannet med psykiatrisk helsepersonell.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Rundt 1200 ganger i året rykker politiet ut til det som i politiloggen kalles «psykiatri». Det brukes mye ressurser på et fagfelt som politiet ikke er spesialister på.

Les også: Politiet er lei psykiatrioppdrag

Les også: Suksess for psykebil i Bergen

Vanskelige saker

På Politihuset på Brattøra i Trondheim sitter divisjonssjef Morten Dombu. Han er glad for at det fra nyttår etableres en psykiatrisk ambulansetjeneste, både av hensyn til pasientene og fordi psykiatrisaker er noe de fleste politifolk kvier seg for å gå inn i.

– Noen ganger føler vi at psykiatrisaker ligger noe på sida av det vi burde holde på med.

– Dette er veldig vanskelige saker å gå inn i. I Helsevesenet er psykiatri et stort fagfelt, og vi kan egentlig mye mindre om det.

Dombu mener politiets kompetanse er å gå inn i ukjente og vanskelige situasjoner.

– Det gjør vi hele dagen og hele året. Vi er flinke til å handle ukjente oppgaver.

Video Politiet vil ha psykiatrisk ambulanse i Trøndelag

Politiet vil ha psykiatrisk ambulanse i Trøndelag. NRK Dagsrevyen 2. februar 2010.

Nedverdigende

En av dem som har engasjert seg for at Trøndelag skal få sin psykiatriske ambulansetjeneste er Venstres kommunalråd i Trondheim, John Gunnes.

– Enkelte føler ubehag ved at politiet håndterere psykisk syke i stedet for at det er helsepersonell som tar tak i saken.

– Vi ønsker å gi pasientene et bedre tilbud med større verdighet. Målet er at det i så liten grad som mulig skal brukes politi, sier divisjonssjef Liv Sjøvoll ved St. Olavs Hospitals divisjon for psykisk helsevern.


Morten Dombu i politiet har stor forståelse for at psykiatriske pasienter opplever det som nedverdigende å bli hentet av uniformert politi.

– Mange føler seg ikke friske når vi kommer, og når politiet kommer for å bistå, så forstår jeg at det oppleves som vanskelig.

Bredt samarbeid

Når Trøndelag nå får sin egen psykiatri-ambulanse, så er det resultat av et bredt sammensatt samarbeid med politi, legevakta i Trondheim og fylkets legetjeneste, St. Olavs Hospital ved klinikk for anestesi og akuttmedisin og ved divisjon for psykisk helsevern, samt brukerne.

– Vi har hatt en samarbeidsgruppe som har vært løsningsorientert, som skikkelig har satt pasienten i fokus. Vi har snakket mye om verdighet for pasienten, sier Morten Dombu.

Det første driftsåret skal man prøve å finne ut hvor stort behovet er for en psykiatriambulanse. Selv om politiet loggfører 1200 såkalte ”psykiatri”-oppdrag i året, så er det ikke sikkert at alle disse oppdragene kvalifiserer til psykiatribegrepet.

– Det vi kaller psykiatri kan være veldig mye. Det kan være helsevesenet som betegner det som psykiatri når vi bistår, og det kan være at vi i politiet betegner en sak som psykiatri når vi opplever at folk åpenbart ikke er friske.

HVA MENER DU? Er psykebil dette en bra ting? Skriv din mening i kommentarfeltet.