Hopp til innhold

PST overvåker radikaliserte personer

Politiets sikkerhetstjeneste overvåker radikaliserte personer og miljøer i Midt-Norge for å prøve å hindre at flere reiser til Syria for å kjempe med terrorgruppa IS.

IS-soldater paraderer i Raqqa

PST overvåker nå mennesker i Midt-Norge som har ulikt nettverk, som ikke kjenner til hverandre og som tilhører et såkalt multietnisk miljø.

Foto: Uncredited / Ap

Det skriver Adresseavisen.

Tilhører et multietnisk miljø

Etterforskningsleder Terje Lunde

PST-leder i Sør-Trøndelag, Terje Lunde, sier de vil motvirke ytterligere radikalisering av personer ved å gjennomføre bekymringssamtaler.

Foto: Stina Åshildsdatter Grolid / NRK

Det skal være mindre enn ti personer som har reist til Syria fra Midt-Norge for å kjempe med terrorgruppa Islamsk stat. PST overvåker nå mennesker som har ulikt nettverk, som ikke kjenner til hverandre og som tilhører et såkalt multietnisk miljø.

PST-leder i Sør-Trøndelag, Terje Lunde, vil ikke opplyse ovenfor avisa hvor mange de overvåker, men at miljøene er klar over at de er i politiets søkelys.

– Det dreier seg om personer med ulikt nettverk, og som ikke kjenner til hverandre. De tilhører et multietnisk miljø, sier Lunde til avisa.

Har bekymringssamtaler

NRK har tidligere omtalt de tre personene fra Nord-Trøndelag som skal ha dratt til Syria for å kjempe med ekstremistgruppa i det krigsherjede landet. En av disse, en mann på 27 år, skal være drept i landet.

Ifølge tidligere styreleder i Islamic Cooperation Trøndelag, Ali Gotvassli, verver de ulike personene folk ved å bruke propaganda.

– De spiller på at folk er urettferdig behandlet og at de må kjempe for sin egen frihet. De fremstår som en velstående organisasjon og skaper inntrykk av suksess, sa Gotvassli til NRK i mars.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Ødelagt hus i Syria

PST-leder Lunde forteller at hjemvendte fremmedkrigere lett kan få status som symbolbærere og motivatører for andre som vurderer å dra.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

Gotvassli mener det er unge mennesker som ønsker en slags personlig hevn som er mest utsatt. Når de får se IS' propaganda, er de lettpåvirkelige.

– De som skal verve kan vise videoer av hvordan det "virkelige" Syria er. De forteller at de får status som konger hvis de blir medlem, sier han.

Lunde forteller at de prøver å motvirke ytterligere radikalisering av flere miljøer i Trøndelag ved å oppsøke personene og gjennomføre bekymringssamtaler.

– Målet er å hindre at de drar til Syria. Vi har både lyktes og mislyktes, sier PST-lederen til Adresseavisen.

– Får status som motivatører

Om det finnes personer i Midt-Norge som har dratt hjem etter å ha kjempet for IS, vil ikke PST-lederen svare på.

– På samme måte som vi har Syria-farere fra hele landet, så har vi hjemvendte fremmedkrigere bosatt i hele Norge. Disse kan lett få status som symbolbærere og motivatører for andre som vurderer å dra.