Hopp til innhold

– Oppfører seg som en sirkusartist

Bosniere i Norge synes krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic oppfører seg arrogant i retten.

Ratko Mladic

Ratko Mladic nekter å ta av seg capsen sin i rettssalen i Haag.

Foto: Martin Meissner / Reuters

Han forlanger å ha capsen på, avbryter dommeren og klager over pustebesvær. Ratko Mladic ble arrestert i mai og står tiltalt for menneskerettsdomstolen i Haag, men oppførselen hans provoserer Nerminka Vitesjik og de bosniske vennene hennes i Steinkjer.

– Det er så tragisk at en krigsforbryter som Mladic igjen får verdens oppmerksomhet. Det er fullstendig galt! sier hun til NRK.

(saken fortsetter under videoen)

Video Mladic kastes ut av rettssalen

På mandag ble Mladic kastes ut av rettssalen på grunn av oppførselen sin.

– Null respekt

Vitesjik var midt i kampene da Sarajevo ble beleira i 1995. I løpet av de neste månedene søkte tusenvis av bosniere i byen tilflukt fra de bosnisk-serbiske styrkene som var ledet av Ratko Mladic. I juli samme år inntok styrkene også FN-beskytta Srebrenica, og 8.000 bosniske gutter og menn ble massakrert.

– Tenk på ofrene som står og ser hver eneste dag at han er i fokus. Retten tillater så mye av ham at det er helt umenneskelig. Han er ikke på sirkus, men oppfører seg som en sirkusartist. I en domstol skal man ha respekt, men det viser han ikke i det hele tatt, sier hun.

Vitesjik studerer medieoppslag fra bosniske aviser. Hun legger spesielt merke til ei kvinne som har latt seg intervjue. Hun mista to sønner og ektemannen sin i massakren i Srebrenica. 16 år senere har den bosniske kvinna fremdeles ikke funnet levningene av den yngste sønnen sin.

– Han var bare 13 år. Hun gikk til Mladic personlig og bad om å få sønnen sin tilbake. Det lovet han henne. Men nå står hun der 16 år etter og leter fortsatt etter restene av ham.

(saken fortsetter under videoen)

Video Familiene gråter under markeringen av Srebrenica

Familiene gråter under markeringen 15 år etter Srebrenica-massakren.

Vitesjik flytta til Norge og Steinkjer etter krigen. Men tankene går fortsatt til hjemlandet, og de vonde følelsene blusser opp igjen når Mladic atter er i medienes søkelys.

– Det er så trist å tenke på. Alle mødrene i Srebrenica som mista sine ektemenn. Mange av guttene som ble drept var mindreårige. Nå må mødrene i Sarajevo finne seg i at direktesendinger fra Haag vises på storskjerm i sentrum byen. De kaller det også et sirkus, sier hun ettertenksomt.

– Ingen rettferdighet

I mange år var Ratko Mladic Europas mest ettersøkte mann. Bosnierne i Norge er provoserte over at han ikke ble arrestert tidligere.

– Det tok 16 år før han ble fanget. Alle visste hvor han var, men de venta i 16 år fordi det ikke passa seg politisk å arrestere ham. Hva slags dom kan rettferdiggjøre det han har gjort? Ofrene får aldri sine unger og ektemenn tilbake. Det finnes ingen rettferdighet i denne saken, sier Nerminka Vitesjik til NRK.

Imens fortsetter kvinna fra avisoppslaget jakta på ei grav til sin yngste sønn. Resten av familien - ektemannen og en annen sønn - har hun allerede begravet.

– Det som provoserer mest er at Mladic sier han ikke klarer å puste i rettssalen. Det er ironisk at han kan si noe sånt når 8.000 mennesker sluttet å puste for alltid takket være ham.

Video Dette er Ratko Mladic

Dette er Ratko Mladic

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

Ukas siste Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster

Ukas siste Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster