Normal

Protesterte mot arbeidsforholdene i Qatar

Arbeiderbevegelsen i Trøndelag arrangerte lørdag en fotballcup på Lerkendal i protest mot forholdene for dem som jobber med infrastruktur under VM i Qatar.

Arbeiderbevegelsen i Trøndelag arrangerte lørdag en fotballcup på Lerkendal i protest mot forholdene for de som jobber med infrastruktur under VM i Qatar.

SE VIDEO: Slagordet lød som følger «Re-run the vote – no world cup without workers rights» da rundt 300 personer møtte opp på Lerkendal lørdag.

– Vi vil sette arbeidsforholdene i Qatar på dagsorden. Vi vet at anleggsarbeidere lever under svært kritikkverdige forhold, og dette er en måte å minne verden på det, og også engasjere seg lokalt for en viktig sak, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske til NRK.

Boforhold i Qatar

ELENDIGE BOFORHOLD: En arbeider fra Bangladesh på sitt rom i en arbeidsleir i Doha for utenlandske arbeidere.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

– Det er ikke holdbart

Trond Giske

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Qatar har gjentatte ganger blitt kritisert for dårlige arbeidsforhold for arbeidsinnvandrerne i det lille oljerike landet. Amnesty har blant annet hevdet at flere hundre arbeidere har omkommet i arbeidet med VM-anleggene.

– Det skal være glede og positivitet rundt idretten, men da må også arbeiderne som jobber der kunne ha det. At folk dør under bygginga av fotballarenaene er ikke holdbart når hele verdens øyne skal rette seg mot Qatar om ei stund, sier Giske.

Slagordet lød som følger «Re-run the vote – no world cup without workers rights» da rundt 300 personer møtte opp på Lerkendal.

– Vi mener arbeidsforholdene til folk som jobber med infrastruktur til et så stort mesterskap er kjempeviktig. Gode forhold er alfa omega, og det har vi samlet oss for i dag, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling Midt-Norge, Robert Valslag til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

fotabll

Rundt 300 personer møtte opp for å protestere mot arbeidsforholdene i Qatar lørdag.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Vi får folk til å bry seg

Giske mener oppmerksomheten Qatar får når de arrangerer VM kan brukes til å sette søkelys på arbeidstakernes rettigheter.

– Hvis folk engasjerer seg verden over kan det bidra til at de får det bedre, sier han.

Under arrangementet ble det holdt appeller fra flere hold og etter den siste turneringa inviterte initiativtakerne til grilling og sosialt samvær.

– Jeg har troa på at folk nå blir mer bevisst på hvordan arbeidsforholdene fungerer i Qatar. Jeg føler at vi får folk til å bry seg mer, sier Valslag.

SE VIDEO AV ARBEIDSFORHOLDENE:

Norges Fotballforbund og LO ber det Internasjonale Fotballforbundet gripe inn overfor arrangøren av VM i Qatar i 2022. Svært dårlige forhold for de som arbeider med å bygge VM-anleggene, har fått de to norske organisasjonene til å reagere.