Protesterer mot vindmøller - melder seg inn i Norges Naturvernforbund

Naturvernforbundet opplever en strøm av nye medlemmer. Hovedgrunnen er den storstilte vindkraftutbyggingen som pågår i Norge, samt ulv og klimaspørsmål.

Grafikkmonatsje

Vindkraft, klima og ulv. Dette er de tre årsakene folk oppgir for å melde seg inn i Norges Naturvernforbund. Svært mange har blitt medlem nå i januar.

Foto: Montasje / NRK

Naturinngrep lik de som foregår på Fosen i Trøndelag, har fått folk til å reagere. Nå melder vindkraftmotstandere seg inn i Norges Naturvernforbund.

– Jeg tror folk er oppgitte og ønsker å være med å vise at de ønsker en ny og bedre miljøpolitikk i Norge, sier leder i Norges Naturvernforbund, Silje A. Lundberg.

Bare siden nyttår har 773 meldt seg inn i Norges Naturvernforbund. Det kan være ny rekord.

– Det er veldig mye. Jeg vet ikke om vi noen gang har hatt en slik måned. Vi er utrolig fornøyde med det, sier Lundberg.

Anleggsveier på Geitfjellet i Snillfjord

I Trøndelag byggers det 24 mil med anleggsveier i Fjellene på Fosen. Utbyggingen gjøres i regi av blant annet Statkraft, og har fått folk til å reagere.

Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold

Vindkraft med for første gang

– Jeg har meldt meg inn på grunn av vindkraftutbygginga som skjer spesielt i Midt-Norge. Det er virkelig store naturødeleggelser, og jeg opplever Norges Naturvernforbund som en stemme mot dette, sier Petter Davik fra Stjørdal.

Han meldte inn hele familien i går kveld.

Petter Davik og Elin Helland

Petter Davik og Elin Helland har meldt hele familien på fire inn i Norges Naturvernforbund, i protest mot vindkraftutbygging.

Foto: privat

Ved innmelding i Norges Naturvernforbund kommer det opp et felt hvor man kan fylle ut en begrunnelse for hvorfor man ønsker å være medlem – hva man mener er viktige saker å jobbe med for naturvernforbundet.

Tre tema går igjen. Og for første gang er vindkraftutbygging det viktigste for såpass mange.

– Vindkraft er en av topp tre årsaker til at man melder seg inn, sammen med klima og ulv, sier Lundberg.

Silje Ask Lundberg

Norges Naturvernforbund har totalt 25 901 medlemmer, tre prosent av disse meldte seg inn bare nå i januar. Leder i Norges Naturvernforbund, Silje A. Lundberg mener innmeldingene gjenspeiler at folk ønsker en bedre miljøpolitikk.

Foto: NATURVERNFORBUNDET

Ulveproblematikken er årsak nummer én, klima kommer på andreplass og vindkraft er nummer tre.

– Vi merker engasjementet for vindkraft både i henvendelser, og i innmeldinger, sier Lundberg.

Organisasjonen fikk mange nye medlemmer også i sommer under tørken, men ikke på langt nær så mange som nå.

Industrisatsing i Trøndelag

NRK har skrevet om den storstilte satsingen som skjer på Fosen i Trøndelag. Denne utbyggingen blir av konsernsjefen i Statkraft beskrevet som «den største industrisatsingen på land i vår tid».

Kvenndalsfjellet vindpark, Åfjord,

Bygging av Kvenndalsfjellet vindpark i Åfjord i Trøndelag. Her skal det lages 24 kilometer anleggsvei opp til 27 vindmøller i regi av Fosen Vind hvor Statkraft er største eier.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Mange av de innmeldte medlemmene kommer fra Midt-Norge.

– Vi har to små barn på to og tre år. Man tenker annerledes når man får barn, og horisonten strekker seg lengre framover. Vi vil at ungene våre skal få oppleve norsk natur slik vi gjorde da vi vokste opp, sier Davik.

Utbyggingen av vindkraft på Fosen er den største vindkraftsatsingen på land i Europa. De seks parkene vil til sammen gi 1GW med fornybar energi.

– Jeg er ikke enig i at vi skal ofre vår natur her for at Mellom-Europa skal få kjøpe det de oppfatter som grønn kraft. Prisen er at naturen vår blir bygd ned og industrialisert. Det er merkelig å se bildene fra Fosen. Det stemmer ikke at det er bare å tilbakeføre naturen etter at vindmøllene blir tatt ned en gang i framtida, sier Davik.

Bygging av adkomstvei, Kvenndalsfjellet - Åfjord

Bygging av anleggsvei opp til Kvenndalsfjellet vindpark i Åfjord.

Foto: Ole Martin Wold