Også BBC har omtalt saken om de iranske studentene som må forlate sine ph.d-studier i Norge.
Foto: Faksimile bbc.comNRK har tidligere fortalt om iranske doktorgradsstudenter ved NTNU som blir kastet ut av landet fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) mener deres teknologiske kunnskap kan utnyttes militært av det iranske regimet.
– Norske myndigheters beslutning om å diskriminere iranske studenter og hindre deres utdannelse er fullstendig urettferdig, sier Chomsky i en video publisert på YouTube, først omtalt i universitas.no.
Noam Chomsky er professor ved forskningsinstituttet og universitet MIT i Cambridge, USA. Han har skrevet og forelest innen filosofi, politikk og lingvistikk, og vært en av de mest fremtredende samfunnskritikere i amerikansk politikk helt siden 60-tallet.
LES: Chomsky: – Mørke skyer hviler over oss
– Bør informere nordmenn om saken
Saken har skapt engasjement og omtale i utlandet, blant annet hos BBC. Nå har også Chomsky kastet seg inn i debatten, blant annet ved å skrive under på et opprop kalt «Stop Education Discrimination Against Iranians in Norway».
Det står det blant annet:
"Vi ser på avgjørelsen som både diskriminerende og ineffektiv. Diskriminerende fordi iranske studenter ekskluderes fra nesten alle ingeniør- og realfagsstudier, kun på basis av sin nasjonalitet. Ineffektiv fordi master- og ph.d-programmer i Norge ikke gir spredningssensitiv kunnskap"
I videointervjuet sier Chomsky at de iranske studentene bør gjøre nordmenn oppmerksomme på hva som skjer, og organisere protester som vil får myndighetene til å endre kurs.
– Jeg driver med miljøvennlig teknologi
I mars i år sendte kunnskapsdepartementet ut et brev der de skriver at universiteter og høyskoler har en plikt til å hindre overføring av kunnskap som kan føre til spredning av masseødeleggelsesvåpen.
Iranske Hamideh Kaffash er stipendiat ved NTNUs institutt for materialteknologi, og fikk tidligere i sommer beskjed om at hun og de andre stipendiatene fra Iran ikke får midlertidig oppholdstillatelse.
– Jeg driver med miljøvennlig teknologi og kan ikke forstå hva som er sensitivt med det. Det jeg jobber med er kjent for folket i Iran, sa hun til NRK.
Instituttleder Jostein Mårdalen bekrefter at prosjektene er langt unna teknologi som kan anvendes til masseødeleggelsesvåpen. Han sier det er en personlig tragedie for studentene å bli stoppet 8-9 måneder inn i studiet. Han understreker også at NTNU med dette mister gode forskere.
LES: – Kunnskapen kan ikke brukes i våpenproduksjon
– Problematiske studier
Instituttleder Jostein Mårdalen sier NTNU mister gode forskere i iranerne.
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRKI 2013 ble 64 iranske studenter kastet ut av Norge. Det siste utvisningsvedtaket gjelder 10 iranere, fem av dem er stipendiater, de andre har allerede fått jobb i Norge.
Det er politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har rådet UDI til ikke å gi doktorgradsstudentene oppholdstillatelse. De henviser til utlendingsforskriften, som blant annet omhandler forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
– Dette er de høyeste nivåene på tekniske studier, og etter vår vurdering kan dette misbrukes til å fremstille masseødeleggelsesvåpen, sa seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til NRK i juni.
Han fortalte også at de har sett en markant økning i antall iranske søkere til "problematiske studier".
LES: Holder igjen penger til iranske studenter
Tror UDI vil snu i klagesakene
Både NTNU og iranerne selv har påklaget avgjørelsen til UDI. Tidligere i juli fikk en av studentene som nå har fått jobb beskjed om at han likevel får bli. Hamideh Kaffash, som sa fra seg en ph.d-stilling i hjemplandet for å studere i Trondheim, tror UDI vil komme til samme beslutning også for de ni andre.
– I klagene som UDI har mottatt blir det forklart hva vi faktisk driver med. Denne avgjørelsen gir oss nytt håp, sa hun til Universitetsavisa.
Iranerne planlegger imidlertid å gå til søksmål mot UDI dersom svaret på klagene er negativt.
Leder for NTNUs institutt for materialteknologi, Jostein Mårdalen, mener UDIs første avslag var basert på en enkel behandling av søknadene.
– Ved nøyere gjennomgang vil de se at det ikke finnes grunner knyttet til sanksjonene som FN har opp mot Iran, sa han til NRK 12. juni.
LES: – Røe Isaksen mistenkeliggjør iranske studenter
Studenter demonstrerte mot UDIs vedtak utenfor NTNU i juni.
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK