– Iranske studenter i Norge bør demonstrere

New York Times har kalt ham verdens viktigste samfunnsdebattant. I en ny video kritiserer professor Noam Chomsky i klartekst Norges behandling av iranske studenter.

Noam Chomsky

Han er kalt en av vår tids største tenkere. Nå engasjerer den amerikanske professoren Noam Chomsky seg i saken om de utviste iranske studentene.

Foto: Hatem Moussa / Ap

BBC om iranske studenter i Norge

Også BBC har omtalt saken om de iranske studentene som må forlate sine ph.d-studier i Norge.

Foto: Faksimile bbc.com

NRK har tidligere fortalt om iranske doktorgradsstudenter ved NTNU som blir kastet ut av landet fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) mener deres teknologiske kunnskap kan utnyttes militært av det iranske regimet.

– Norske myndigheters beslutning om å diskriminere iranske studenter og hindre deres utdannelse er fullstendig urettferdig, sier Chomsky i en video publisert på YouTube, først omtalt i universitas.no.

Noam Chomsky er professor ved forskningsinstituttet og universitet MIT i Cambridge, USA. Han har skrevet og forelest innen filosofi, politikk og lingvistikk, og vært en av de mest fremtredende samfunnskritikere i amerikansk politikk helt siden 60-tallet.

LES: Chomsky: – Mørke skyer hviler over oss

– Bør informere nordmenn om saken

Saken har skapt engasjement og omtale i utlandet, blant annet hos BBC. Nå har også Chomsky kastet seg inn i debatten, blant annet ved å skrive under på et opprop kalt «Stop Education Discrimination Against Iranians in Norway».

Det står det blant annet:

"Vi ser på avgjørelsen som både diskriminerende og ineffektiv. Diskriminerende fordi iranske studenter ekskluderes fra nesten alle ingeniør- og realfagsstudier, kun på basis av sin nasjonalitet. Ineffektiv fordi master- og ph.d-programmer i Norge ikke gir spredningssensitiv kunnskap"

I videointervjuet sier Chomsky at de iranske studentene bør gjøre nordmenn oppmerksomme på hva som skjer, og organisere protester som vil får myndighetene til å endre kurs.

– Jeg driver med miljøvennlig teknologi

I mars i år sendte kunnskapsdepartementet ut et brev der de skriver at universiteter og høyskoler har en plikt til å hindre overføring av kunnskap som kan føre til spredning av masseødeleggelsesvåpen.

Iranske Hamideh Kaffash er stipendiat ved NTNUs institutt for materialteknologi, og fikk tidligere i sommer beskjed om at hun og de andre stipendiatene fra Iran ikke får midlertidig oppholdstillatelse.

– Jeg driver med miljøvennlig teknologi og kan ikke forstå hva som er sensitivt med det. Det jeg jobber med er kjent for folket i Iran, sa hun til NRK.

Instituttleder Jostein Mårdalen bekrefter at prosjektene er langt unna teknologi som kan anvendes til masseødeleggelsesvåpen. Han sier det er en personlig tragedie for studentene å bli stoppet 8-9 måneder inn i studiet. Han understreker også at NTNU med dette mister gode forskere.

LES: – Kunnskapen kan ikke brukes i våpenproduksjon

– Problematiske studier

Studenter demonstrerer utenfor NTNU i Trondheim.

Instituttleder Jostein Mårdalen sier NTNU mister gode forskere i iranerne.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

I 2013 ble 64 iranske studenter kastet ut av Norge. Det siste utvisningsvedtaket gjelder 10 iranere, fem av dem er stipendiater, de andre har allerede fått jobb i Norge.

Det er politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har rådet UDI til ikke å gi doktorgradsstudentene oppholdstillatelse. De henviser til utlendingsforskriften, som blant annet omhandler forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

– Dette er de høyeste nivåene på tekniske studier, og etter vår vurdering kan dette misbrukes til å fremstille masseødeleggelsesvåpen, sa seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til NRK i juni.

Han fortalte også at de har sett en markant økning i antall iranske søkere til "problematiske studier".

LES: Holder igjen penger til iranske studenter

Tror UDI vil snu i klagesakene

Både NTNU og iranerne selv har påklaget avgjørelsen til UDI. Tidligere i juli fikk en av studentene som nå har fått jobb beskjed om at han likevel får bli. Hamideh Kaffash, som sa fra seg en ph.d-stilling i hjemplandet for å studere i Trondheim, tror UDI vil komme til samme beslutning også for de ni andre.

– I klagene som UDI har mottatt blir det forklart hva vi faktisk driver med. Denne avgjørelsen gir oss nytt håp, sa hun til Universitetsavisa.

Iranerne planlegger imidlertid å gå til søksmål mot UDI dersom svaret på klagene er negativt.

Leder for NTNUs institutt for materialteknologi, Jostein Mårdalen, mener UDIs første avslag var basert på en enkel behandling av søknadene.

– Ved nøyere gjennomgang vil de se at det ikke finnes grunner knyttet til sanksjonene som FN har opp mot Iran, sa han til NRK 12. juni.

LES: – Røe Isaksen mistenkeliggjør iranske studenter

Studenter demonstrerer utenfor NTNU i Trondheim.

Studenter demonstrerte mot UDIs vedtak utenfor NTNU i juni.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK