Hopp til innhold

Pris til russisk film

Den prestisjetunge Kosmoramaprisen gikk i år til den russiske filmen Aleksandra.

Kosmorama - logo

Filmen er operalegenden Galina Visjnevskaja sin filmdebut, og hennes innsats ble hedret av juryen.

Den 81 gamle russiske operalegenden Galina Visjnevskaja debuterer som filmskuespiller i filmen Aleksandra. Filmen, som er regissert av Aleksandr Sokurov, vant den prestisjetunge Kosmoramaprisen ved Trondheim internasjonale Filmfestival tirsdag. Visjnevskaja innsats ble spesielt trukket fram av juryen. Filmen holdes oppe av en formidabel skuespillerinnsats av Galina Visjnevskaja i kombinasjon med en filmskaper som vet å ta vare på bildene hun bidrar til å skape for oss, står det i juryens begrunnelse.

Bestemor på tur

Aleksandra handler om en bestemor som reiser til en russisk militærforlegning for å besøke sitt barnebarn. Prisen er på 100.000 kroner, og går til den norske distributøren som ønsker å satse på filmen. Prisen er ment å skulle sikre en allmenn distribusjon til norske kinoer.

Import fra Thailand

Årets importpris, som deles ut av Film & Kino, gikk til det thailandske dramaet Ploy, regissert av Pen-ek Ratanaruang. Ploy mottar dermed 100.000 kroner i importstøtte. Dette er en film som er sensuell og besettende, og som gjennom et stilsikkert og lavmælt filmspråk forteller historien om hvordan to menneskers ensomhet blir snudd til varme og håp, står det i juryens begrunnelse.

Lavbudsjett

Filmfestivalens debutantpris på 50.000 kroner gikk til regissør Johannes Joner og produsentene Aage Aaberge og Per Jørgen Østby. De har laget filmen Respekt. Juryen mener at filmen, til tross for lite budsjett, greier å skape debatt og ettertanke. Filmen anvender form, ikke for å imponere, men for å formidle. Karakterene kler seg nakne for oss og blottlegger seg selv på en imponerende ærlig og troverdig måte. Vi ser ikke filmen vi opplever den, står det i juryens begrunnelse. Filmfestivalens ungdomspris gikk til filmen Respekt. Juryen er fra Byåsen videregående skole. Prisen er ikke belønnet med penger, men rikelig med heder og ære.