Preses Helga Haugland Byfuglien går av

Biskop Helga Haugland Byfuglien har vært preses i Bispemøtet siden 2011. Nå vil hun fratre stillingen.

Preses Helga Haugland Byfuglien utenfor Nidarosdomen

GÅR AV: Preses Helga Haugland Byfuglien går av. Hun har hatt stillingen siden 2011. Avskjedsgudstjenesten blir 26. januar i Nidaros domkirke.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Avskjedsgudstjenesten blir i Nidaros domkirke i Trondheim 26. januar neste år.

– I juni neste år fyller jeg 70 år, og jeg har bestemt meg for å slutte før oppnådd aldersgrense. Jeg fratrer som preses i Bispemøtet ved utgangen av februar 2020, og har i dag levert min oppsigelse til Kirkerådet. skriver Byfuglien i ei pressemelding.

– Jeg er verken syk, utslitt eller står foran uoverstigelige oppgaver, men på et tidspunkt er det slutt. Og jeg har valgt å foregripe avslutningen min noe, sier hun til NRK.

Gode minner

Som preses har Byfuglien vært den faste lederen av Bispemøtet i Den norske kirke. Fram til 2010 ble preses valgt av biskopene for en periode på fire år, men fra 2011 har preses vært knyttet til et eget bispeembete – Nidaros bispedømme. Preses er den øverste rangerte representant for Den norske kirke.

Hun har mange gode minner fra tiden som preses.

– Det har vært reformmarkering, grunnlovsjubileum, signingsjubileum og jeg har vigslet ti biskoper. Men så har det også vært store utfordringer som 22. juli 2011 i forbindelse med terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Da måtte jeg stå fram i tv og lede gudstjenester, og det var dager jeg aldri vil glemme, sier hun.

– Men det har også vært mange interessante opplevelser internasjonalt. Jeg har vært leder i det lutherske verdensforum og møtt den store globale kirken. Det har også vært mange andre flotte møtepunkter med mennesker i mange forskjellige samlinger. Så jeg har vært utrolig privilegert i denne perioden, sier Helga Haugland Byfuglien.

Ledet konfirmasjon

I helgen ledet Byfuglien konfirmasjonen til prinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet sammen med Oslo-biskop Kari Veiteberg.

– Kjære konfirmant. Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel. Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, innledet preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.

Deretter leste Sametingspresident Aili Keskitalo opp en salme, før prinsesse Märtha Louise leste opp første korinterbrev.

Helga H. Byfuglien (th) ankommer til lunsj på Slottet

KONFIRMASJON: Helga H. Byfuglien (til høyre) ankommer til lunsj på Slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Første preses i fast stilling

Helga Haugland Byfuglien kom fra stillingen som biskop i Borg bispedømme da hun ble Den norske kirkes aller første preses i fast stilling i 2011. Hun ble samtidig den første kvinne som ledet bispekollegiet.

Byfuglien ble ordinert til prestetjeneste våren 1981, og hadde sin første prestetjeneste i Kolstad menighet i Trondheim.

Senere var hun også generalsekretær i Norges KFUM-KFUK, før hun ble vigslet til biskop i Borg i 2005.

Takknemlig

2. oktober 2011 ble hun innsatt i sin nye tjeneste som preses. Biskop Ole Christian Kvarme ledet handlingen i en fullsatt Nidaros domkirke, med alle landets biskoper og H.M. Kong Harald til stede.

– Jeg er dypt takknemlig for en rik, spennende og utfordrende tjeneste i vår kirke, sier biskop Helga Haugland Byfuglien.