Praktbok om Bleken

Portrettboken om 79 år gamle Håkon Bleken avdekker at kunstneren ikke hadde noen enkel barndom.

Håkon Bleken
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Aschehoug står bak jubileumsboken i anledning Blekens 80-årsdag 9. januar 2009. Både kunsthistorikere, anmeldere og journalister har bidratt. I tillegg presenteres svært mange sentrale og tidligere upubliserte arbeider av billedkunstneren.

Rikere prosess å male

Håkon Bleken er fortsatt en produktiv kunstner. Et stort utstillingsprogram krever et høyt arbeidstempo.

- Jeg synes det er fantastisk interessant å arbeide, så jeg gjør det slett ikke fordi at jeg kjeder meg eller slike ting. Jeg innbiller meg at jeg ser ting som jeg ikke så for ti år siden. Jeg innbiller meg at det er en rikere prosess for meg å male nå. Jeg innbiller meg også at jeg er jevnere når det gjelder å få til ting. Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å sitte i en stol og bare glo utover byen, sier jubilanten til NRK.

Vanskelig barndom

Bleken er født og oppvokst på Øya i Trondheim. Der bodde han med mor og far, en bror og ei søster. Det var ingen familieidyll.

"Når det smalt i døren nede i førsteetasjen, visste vi alle at nå var han kommet hjem. Og da senket det seg en stemning av ren, ja, hva skal jeg si, uhygge over hjemmet. Det var ikke hyggelig hjemme med far til stede," står det lese i boken.

”Den angsten jeg opplevde i forbindelse med krigen var minimal i forhold til den jeg opplevde i hjemmet vårt. Uten mor hadde jeg simpelthen ikke overlevd. Jeg husker nesten ingenting annet enn angst for min far og bror," kan man også lese.

Video nsps_upload_2008_11_14_8_54_28_992.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Har preget kunstneren

- Jeg har jo opplevd, som det også står i boka, en barndom som var både og. Det var en sterk spenning i den familien der jeg vokste opp. Du vokser opp i et hjem hvor du lever sammen med, for å si det meget grovt, bøddel og frelser i samme hus. Jeg tror at barndommen har preget meg ganske kraftig. Ikke nødvendigvis bare i negativ forstand. Den blanding av lykkefølelse og det motsatte; destruksjon, sorg. Det skaper til slutt en spenning i et menneske, som nok er med på å konstituere en bestemt også kunstnerisk personlighet, sier Bleken til NRK.

Fælt å bli gammel

Bleken har 60 som billedkunstner bak seg, og har opparbeidet seg en posisjon som en av landets fremste tegnere, grafikere og malere. Selv om han fortsatt er sprek og produktiv, er han ikke fornøyd med å bli gammel.

- Nei, jeg synes jo i likhet med de aller fleste at det er fælt å bli gammel. Det må jeg jo si. Nå holder jo jeg meg i ganske god form. Jeg går jo turer i marka og beveger meg omtrent som før. Litt trøttere kanskje, men ikke mye. Det som er helt sikkert er at man vet at man kommer nærmere og nærmere døden. Hvis man lever og får jobbet og så plutselig dør, så er kanskje det det beste. Jeg vet ikke.