Hopp til innhold

Posten leverer 2 millioner pakker i uka – nå satser de på selvbetjening

Hjemlevering, pakke i postkassen eller post i butikk? Handler du på nett, er mulighetene mange. Men Posten vil helst at du benytter det nye, heldigitale alternativet.

Trond Johansen, bedriftspakke-sjåfør i Posten

Posten-sjåfør Trond Johansen viser hvordan han plasserer pakkene i boksen. – Når det er gjort, sendes en sms til kunden, sier han.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

I fjor åpnet Posten sin første pakkeboks – mandag sto boks nummer 1000 klar til bruk på kjøpesenteret City Lade i Trondheim. Dette er en selvbetjeningstjeneste som lar deg hente pakkene dine nær der du bor, når som helst på døgnet.

– Med den store mengden pakker nå før jul, ønsket vi å fremskynde utplasseringen av bokser for å avhjelpe post i butikk.

Det sier Odd Roger Tiller, regiondirektør for Posten og Bring i Midt-Norge, til NRK.

Frode Fyllingen og Odd Roger Tiller

Regiondirektør Odd Roger Tiller og viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo under åpningen av pakkeboks nummer 1000.

Foto: Per Ivar Rognes / NRK

– Pakkereisen er heldigital

For å kunne bruke pakkeboks, må du ha Posten-appen på smarttelefonen din. Du vil få beskjed når pakken er på vei og når den er klar til å hentes. Appen brukes også til å åpne luken i automaten.

– Dette viser hvordan vi i Posten jobber med innovasjon og digitalisering. Pakkereisen er heldigital, fra du bestiller til du kommer og henter pakken din, sier Frode Fyllingen, som er ansvarlig for Postens utleveringssteder.

Du er altså avhengig av en mobil-app, og det er det ikke alle som er begeistret for:

Tenk hvordan dette er for gamle som ikke forstår seg på teknologi. "Bluetooth for å hente en pakke... HÆ?!"

«Arete» i diskusjonstråd på Reddit

Men er det du selv som bestemmer hvor og hvordan pakken din skal leveres? Nei, det er nettbutikken som må ha det som et leveringsalternativ. Det er med andre ord viktig å passe på at du haker av for den leveringsmåten du ønsker.

Og: Posten har avtaler med flere store nettbutikker, men absolutt ikke alle.

– Med grep som pakkebokser, gjør vi oss mer attraktive for de som selger via nettet, sier regionsjef Tiller.

Hard konkurranse om kundene

Vi har aldri håndtert så mange pakker som vi gjorde i fjor. Og vi ser at årets pakkevolum ligger på samme nivå. Netthandelen er den store driveren, sier pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pedersen.

De automatiserte boksene er altså en av tiltakene for å henge med i konkurransen om pakkeposten. ForPosten er jo absolutt ikke alene på markedet lenger. Likevel: Mer enn 70 prosent av netthandelspakkene i Norge leveres gjennom Postens nettverk.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi ønsker å være kundenes førstevalg. Vi må henge med hvis vi skal være den foretrukne leverandøren, sier han.

Lars Johansen, Rema 1000-kjøpmann

Rema-kjøpmann Lars Johansen er bare glad for å få avlastning fra Postens pakkebokser.

Foto: Per Ivar Rognes / NRK

Rema 1000-kjøpmann Lars Johansen sier det har vært et kontinuerlig trykk i deres post i butikk. Han er derfor ikke redd for «konkurransen» fra pakkeboksene.

– Det er positivt både for oss og kundene. Jo flere som kan bruke den løsningen, jo bedre er det for oss. For meg er det viktig at post i butikk ikke går ut over dagligvarebutikken.

Alle kan søke om pakkeboks

Pakkeboksene står typisk på kollektivknutepunkter, utenfor kjøpesentre og studiesteder. Alle kan søke om pakkeboks til sitt borettslag, sameie eller eiendom. Den kan da benyttes av alle i nærområdet.

En slik pakkeboks er praktisk og fleksibel for de fleste om man har det i nærheten. Det er døgnåpent og man slipper å forholde seg til folk, kø og stress. Spesielt nå som det er pandemi.

«Anonym» på Kvinneguiden

Regiondirektør Odd Roger Tiller sier erfaringene med pakkeboks er at halvparten av pakkene blir hentet allerede etter ett døgn.

– Det gjør at vi raskt kan fylle opp boksene med nye pakker.

Ansvarlig for utleveringsstedene Frode Fyllingen sier de neste år vil utplassere enda 1000 pakkebokser - minst.

– Da snakker vi også utenfor de store byene og i mer grisgrendte strøk.