Populært med seterdrift

De siste åra har det vært en stor oppsving i antallet aktive setre i Nord-Trøndelag. Antallet aktive setre er tredoblet på tre år.

Hatling seter
Foto: Brage Stenberg Johnsen / NRK

Seterdrift har vært et viktig satsningsområde i Nord-Trøndelag de siste årene. Det har gitt resultater. For mens man for tre år siden nærmest ikke hadde noen aktive setre igjen i fylket, har man nå opplevd en stor oppsving i antallet nyoppstartede besøkssetre.

Odd Robert Hatling driver Hatlingsætra utenfor Stod i Nord-Trøndelag. Han kan fortelle om en god setersommer.

- Vi har hatt en fin sommer på setra i år. Mye fint vær og og dyra har trivdes godt. I tillegg har vi hatt mye besøk, sier Hatling.

Stor interesse

Et rekordhøyt antall gårdbrukere i Nord-Trøndelag har startet med seterdrift de siste årene. En av dem er melkebonde Odd Robert Hatling som sammen med sin bror driver Hatlingsætra utenfor Stod i Nord-Trøndelag. Han har tatt i mot gjester og turister til setra i litt over et år og kan fortelle at det var en glødende interesse som fikk han til å starte opp seterdrift på familiens gamle seter.

 

hatling seter

Odd Robert Hatling med familie mater minigrisen på setra.

Foto: Brage Stenberg Johnsen / NRK

- Det hele startet med en genuin interesse for seterdrift. Det er mye arbeid med å drive en seter. Så timesbetalingen er nok ganske dårlig. Men samtidig så er det en viktig del av kulturarven og det er viktig at noen tar vare på disse setrene så folk ikke glemmer dem, sier Hatling.

Mens man i resten av landet opplever en stadig nedgang i antall aktive setre, har antall setre i Nord-Trøndelag blitt tredoblet de siste tre årene. I dag finnes det over 40 besøkssetre i Nord-Trøndelag.

- Årsaken til veksten er nok at hvert fylke selv har fått bestemme over hvordan enkelte statlige midler kunne bli brukt. Vi prioriterte derfor seterbruk og har dermed kunne tilby gode tilskudd til folk som ønsker å drive sin egen seter, sier Arnstein Lyngstad, fylkesjordsjef i Nord-Trøndelag.

Øker mest i Snåsa

Når man ser på økningen setre i Nord-trøndelag er det en kommune som skiller seg ut. Snåsa kommune har i det siste året hatt nærmest en dobling i antall besøkssetre, fra 9 i fjor til 17 i år. Vigdis Moe er en erfaren seterbudeie i Snåsa. Hun tror det er flere årsaker til at Snåsa skiller seg ekstra godt ut i fylket.

- Den ene årsaken er at vi har fått økonmisk hjelp gjennom fylkesmannen sin satsing på seterdrift. I tillegg så har vi en del seteranlegg som er veldig bra som folk gjerne vil bruke, sier Moe.

Tidsmaskin

Selv om Odd Robert Hatling kun har drevet med seterdrift i et år er han optimist for fortsettelsen. Han tror nemlig stadig flere ønsker å oppleve den unike stemningen som ei seter kan tilby.

- Jeg håper i allefall at alle som kommer hit får et innblikk i hvordan seterbruken ble drevet før i tida. Både ung og gammel kan klappe hesten og plukke nylagte egg rett fra høna. Det blir rett og slett slik at man tar noen skritt tilbake når man besøker en slik seter, avslutter Hatling.

 

Hest på Hatling seter

Hesten til Hatling på Hatlingsetra ved Hatlingvatnet

Foto: Brage Stenberg Johnsen / NRK