Hopp til innhold

Renaa om Pollestad-innlegget: – Det bryr jeg meg ingenting om

TRONDHEIM/STAVANGER (NRK): Da Geir Pollestad (Sp) kritiserte riksmedienes dekning av Michelin-kåringen, ble det storm på sosiale medier. Stjernekokk Svein Erik Renaa føler seg ikke truffet av kritikken.

Svein Erik Renaas ved Re-Naa i Stavanger får to stjerne under Michelinutdelingen i Trondheim.

LAR SEG IKKE PROVOSERE: Svein Erik Renaa tror ikke at Geir Pollestad mente å kritisere kokker, bønder og fiskere. I dag er Renaa mest av alt glad og stolt etter tildelingen av to Michelin-stjerner til restauranten hans Re-naa.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Mandag kveld skrev Senterpartiets Geir Pollestad et innlegg på Facebook, der han blant annet kritiserte nyhetsbyrået NTB for dekningen av Michelin-utdelingen.

Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, mente det var feil å sende såkalt hastemelding på alle de fem Michelin-stjernene norske restauranter fikk etter hvert som de ble kunngjort.

«Dette er en nyhet så stor at NTB mente det var nødvendig å sende hastemelding på … En god illustrasjon på sentralmakta/elitens syn på hva som er viktig og snobberiets glansdager. De aller fleste i Norge forbinder Michelin med bildekk og kommer aldri noen gang til å spise en eneste Michelinstjerne. Så gleder eg meg også over at norske restauranter gjør det bra – men de bommer alle på en ting: Størrelse på porsjonene. Pinsett-mat er ikke helt mi greie»

Geir Pollestad, Senterpartiets leder av Stortingets næringskomité

Innlegget fikk det til å koke på sosiale medier, og flere politikere reagerte også på innlegget.

– Geir Pollestad latterliggjør en stor seier for norsk mat. Det er utrolig spesielt og trist, sier landsbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en e-post til NTB.

Sven Erik Renaa og Re-naa i Stavanger har fått to stjerner i Michelin-guiden.

Svein Erik Renaa og Re-naa i Stavanger har fått to stjerner i Michelin-guiden.

Renaa føler seg ikke truffet av kritikken

Bollestad minner Pollestad på at norske bønder og fiskere hver dag går på jobb for å produsere fantastiske råvarer med lite sprøytemidler og at Norge har en kjøttproduksjon som, ifølge henne, har verdens laveste bruk av antibiotika.

– Hvis han liker norsk mat, bør han slette den tøvete posten og i stedet hylle de kokkene som bidrar til å løfte matnasjonen Norge sammen med norske bønder, sier statsråden.

Kokk Svein Erik Renaa driver restauranten Re-naa i Stavanger som mandag fikk to stjerner i Michelin-guiden.

Renaa sier til NRK at han har fått med seg stormen rundt Pollestads innlegg, men at han ikke tenker så mye over det.

– Det bryr jeg meg ingenting om i dag. I dag er vi mest av alt superstolte og fornøyde med det vi har fått til i Stavanger, sier han.

Renaa tror ikke Pollestad mente å kritisere verken kokker, bønder eller fiskere.

– Re-naa er en veldig stor forbruker av jordbruksvarer, og vi er ekstremt stolte av matfylket Rogaland. Jeg tror at hvis Pollestad hadde tenkt seg om, så er også han superstolt av Rogaland og glad på våre vegne, sier han.

Vil oppklare innlegget

Tirsdag morgen sier Pollestad at han har behov for å oppklare hva han faktisk mener med innlegget om Michelin.

– Jeg har fått mye kjeft, men også blitt mye mistolket. La meg få oppklare at jeg både gratulerer restaurantene som har fått stjerne, bønder, fiskere og andre som bidrar til at dette er mulig, sier han til NRK.

Geir Pollestad

Geir Pollestad er leder av næringskomiteen på Stortinget og en sentral politiker i Sp.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Pollestad vil ikke slette innlegget fra Facebook, men er heller ikke spesielt fornøyd med formuleringene.

– Hvis innlegget var en rett, var den gjerne ikke den mest smakfulle. Jeg gir meg selv terningkast to. Noen ganger tråkker vi skjevt, sier Sp-toppen.

Krevde avgang

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) krevde Pollestads avgang som leder i næringskomiteen fordi han «angriper primærnæringene på matens festdag i Norge».

Næringsminister Iselin Nybø (V) har ikke sansen for utspillet til Pollestad.

– Dette er å snakke ned dyktige fagfolk og gode, norske råvarer. Jeg var på utdelingen og så den stoltheten og den gleden de flinke fagfolkene ble belønnet med. Det er et kvalitetsstempel, sier Nybø til TV 2.

Speilsalen i Trondheim fikk sin første Michelin-stjerne.

Humor og terningkast

Blant over hundre kommentarer på Facebook, var det også mange som tok det med humor.

– Pollis da! Gidd å gled deg litt over dette da, at vi får et så sterkt landslag og merkevare innenfor mat på dette nivået, svarte Anita Krohn Traaseth, tidligere direktør i Innovasjon Norge.

Etter fem timer med storm la Pollestad ut et nytt innlegg og nyanserte innlegget sitt.

«Eg prøvde berre å slå eit slag for maten og riksmediene si svake omtale av maten til det store fleirtalet av folket som aldri har besøkt ein stjernerestaurant. Om eg lykkast med det? Akkurat der må eg vel seie at det vart nokså dårleg måloppnåelse. Ein svak toer til meg for den», skrev han.