Hopp til innhold

Politistudenter må følge makkeren tettere

Selv om politiet nå er bevæpnet, er ikke politistudentene ute i praksis det. Trusselsituasjonen mot tjenestemenn i Norge har skapt usikkerhet blant enkelte. Nå har politiet i Trondheim iverksatt tiltak for politistudentene.

Politimenn med våpen patruljerer

UTPEKT SOM TERRORMÅL: Politiet ble bevæpnet for fire uker fra 25. november. Det skjedde etter en trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), der personell fra Forsvaret og politiet blir utpekt som konkrete terrormål (arkivfoto).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Politiet ble bevæpnet for fire uker fra 25. november, etter en trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Her ble blant annet personell fra Forsvaret og politiet utpekt som konkrete terrormål.

– Trusselsituasjonen mot tjenestemenn har skapt noe usikkerhet blant enkelte studenter, sier Kent Skibstad, leder Politiets Fellesforbunds (PF) studentforening PF-Studentene.

Skibstad ønsker ikke at studentene også skal få våpen ute på oppdrag, men vil ha klare retningslinjer for hva de skal gjøre.

Først og fremst er det vesentlig at Politidirektoratet (POD) og justisministeren har vurdert studentenes situasjon etter den økte terrortrusselen, mener studentlederen.

– Det hviler også et ansvar på hvert enkelt politidistrikt og hver enkelt politimester opp mot oss studenter og sikkerheten vår, sier Skibstad.

Må være nær makker

En eventuell trussel er farlig for politistudenter i praksis også, vedgår politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

SKAL FØLGE MAKKEREN: – Når studentene patruljerer skal de i all hovedsak være sin makker, som er bevæpnet. Det vil si den polititjenestemannen som er deres veileder, sier Nils Kristian Moe, politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Foto: Morten Andersen / NRK

Han mener studentene som er i praksis hos ham fått god informasjon om bevæpningen, og de nye tiltakene politidistrikter har iverksatt.

– Når studentene patruljerer skal de i all hovedsak være nær sin makker, som er bevæpnet. Det vil si den polititjenestemannen som er deres veileder, forklarer Moe til NRK.

Studentene blir som andre tjenestemenn i tillegg bedt om å være ekstra årvåkne.

– Vi har gitt klare føringer. Vi har laget opplæringsopplegg, og vi mener at vi har rimelig god kontroll på det, sier politimesteren til NRK.

Vil ikke skape frykt

Det ligger i politiarbeidets natur at patruljer deler seg, ifølge Skibstad i PF-studentene.

– På et politioppdrag kommer det alltid til å være visse situasjoner der en patrulje på to-tre personer blir splittet. Det kan hende det bare er snakk om minutter, men det kan være viktig nok, sier han.

Studentlederen roser PHS for å ivareta sikkerheten til politistudentene godt. Skolen møtte mandag denne uken Politidirektoratet, og hovedtemaet var konsekvensene bevæpningen har for studentene og utdanningen. Etter møtet sendte POD et brev til politidistriktene, og PHS har hatt informasjonsmøte med studentene om situasjonen.

– Det er viktig å ikke male fanden på veggen og skape frykt. Samtidig er det viktig for oss at sikkerheten er ivaretatt for de 720 studentene som er ute på praksis i Norge, sier Skibstad.

– Vi 720 utgjør en betydelig andel av det synlige politiet i Norge, legger han til.

Etter publisering ble denne artikkelen endret ved at et bilde ble fjernet fra saken.