Politisk kaos i Ørland: 12 sentrale Høyre-medlemmer har meldt seg ut

En brutt avtale med Senterpartiet har ført til et ras av utmeldinger i Ørland Høyre etter valget.

Vollan

MELDER SEG UT AV HØYRE: Styreleder i Høyre på Ørland, Ola Vollan, har bestemt seg. Han er en av 12 fra Høyre i kommunen som de siste ukene har meldt seg ut av partiet.

Foto: NRK

De siste ukene har tre ledere i partiet meldt seg ut av Ørland Høyre. Det samme har ett nyvalgt kommunestyremedlem.

På toppen av dette er det usikkert om Tom Myrvold fra Høyre får fortsette som ordfører, et verv han fikk etter en hemmelig avstemning i kommunestyret 3. oktober.

– Det vil bli et ekstraordinært årsmøte i Ørland Høyre om en måneds tid. Nå må vi få et nytt styre som kan bygge bruer og bygge opp partiet, sier Tom Myrvold til NRK.

Sentrale politikere har meldt seg ut

Ola Vollan varslet denne uka at han trekker seg som styreleder av Ørland Høyre.

– Jeg kan ikke fortsette som leder. Hovedårsaken er at avtalen med Sp ble brutt. Jeg skrev under på avtalen og er nødt til å trekke meg. Dette vil jeg ikke være med på. Det er under min verdighet, sier Vollan til NRK.

Avtalen mellom Høyre og Senterpartiet ble inngått noen timer før valgresultatet ble klart 9. september. Her sto det at Senterpartiet skulle få ordføreren, mens Høyres Tom Myrvold skulle bli varaordfører.

Den brutte avtalen var en medvirkende årsak til at nok en leder i Ørland Høyre meldte seg ut av partiet. Styreleder i partiet, Hans Kristian Norset, gikk av 3. oktober.

Blant dem som har meldt seg ut av partiet de siste ukene er gruppeleder for Høyre den siste perioden, Hilde Kristin Sandvik.

– Jeg kjenner meg ikke lenger igjen i verdiene til partiet. Det handler om varselsaker, eksklusjonssaken og avtalebruddet med Sp er det verste. Det handler om hvordan partiorganisasjonen har behandlet disse sakene, sier Sandvik til NRK.

Nyvalgt kommunestyrerepresentant Nina Gjul Finseth og vararepresentantene Lars Arne Raanes og Randi Martinsen har også meldt seg ut av partiet.

Bråk er uheldig for Høyre

Til tross for den inngåtte avtalen mellom Sp og Høyre, var det Høyre og Ap som fant sammen etter valget. Det førte til at Høyres Tom Myrvold overraskende ble valgt til ordfører, mens Ogne Undertun (Ap) ble varaordfører.

Høyre sikret seg ordføreren selv om partiet nesten halvert oppslutningen til 17,2 prosent. Ap er det største partiet med en oppslutning på 34,9 prosent. Senterpartiet økte oppslutningen med 10,6 prosentpoeng til 33,2 prosent.

– Du er valgt til Høyre-ordfører på Ørland. Hvordan ser du på at 12 medlemmer i Høyre har meldt seg ut av partiet?

– Jeg synes det er uheldig på vegne av partiet og det er litt dårlig omdømme for nye Ørland kommune. Denne støyen skulle jeg gjerne vært foruten. Selv har jeg forsøkt å opptre etter min beste samvittighet i samsvar med det jeg har trodd på. Det har sikkert også andre gjort, sier Tom Myrvold (H).

– Har du brutt en avtale med Sp?

– Sp har sin opplevelse av det som skjedde. Kommunestyregruppen i Høyre har sin oppfatning, sier Myrvold.

Tirsdag kveld møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet til nye samtaler. Der ble det klart at Ørland Arbeiderparti ikke skifter side, og står fast på avtalen de har inngått med Høyre.

– Vi ønsker å være med å danne den politiske plattformen. Ingen ting er avgjort, sier leder i Ørland Senterparti, Vidar Heldal (Sp).

Tom Myrvold, Høyre Ørland

HØYRE FIKK ORDFØREREN: Oppslutningen til Høyre ble nesten halvert etter høstens valg. En avtale inngått mellom Høyre og det største partiet på Ørland, Ap, førte til at Tom Myrvold fortsetter som ordfører. Men valget kan bli gjort på nytt i det neste kommunestyremøtet 24. oktober. Årsaken er at det var hemmelig valg og ikke håndsopprekking da ordføreren ble valgt 3. oktober.

Foto: Anne Heidi Røstad

Høyre kan miste ordfører

Nå kan det bli nødvendig med et nytt valg av ordfører i Ørland. Årsaken er at ordfører ble valgt etter hemmelig avstemning og ikke håndsopprekking under kommunestyremøtet 3. oktober.

– Rådmannen har bestilt en juridisk vurdering. Kommunestyret må selv ta stilling til om valget var gyldig eller ikke. Det er ikke avklart om det skal stemmes på nytt i kommunestyret 24. oktober. Rådmann legger fram sitt forslag og juridiske råd senest torsdag, bekrefter Tom Myrvold.

Valgekspert i NRK, Linda Bjørgan, mener det ikke er sikkert at Høyres Tom Myrvold får fortsette som ordfører i Ørland.

– Hvis kommunestyret med alt bråket som har vært, sier at de skal ta ordførervalget en gang til. Ja, da kan alt være spill. Nå har det skjedd så mye. Tom Myrvold trenger ikke være sikker på hva utfallet blir.

Ørland og Bjugn kommune var en av de 13 kommunene i Norge som ble slått sammen med tvang. Etterpå er Høyre i de to kommunene slått sammen.