Hopp til innhold

Politiet slår til i Norges største dopingsak

Politiet egne bilder fra samordnet razzia 15. februar 2012.

Politiet sine bilder fra pågripelse i operasjon Gilde.

Politiet ville sikre seg bevis og aksjonerte mens nettverket var i full aktivitet med datamaskinene oppe og i aktivitet.

Da de gikk til aksjon hadde Gilde-saken blitt etterforska i lenge i all hemmelighet, men Dagens Næringsliv kom etter hvert på banen med artikler der de avslørte omfattende omsetning av ulovlige dopingmidler i tilknytning til kroppsbyggermiljø i Trondheim.

Koordinert aksjon

15. februar, bare tre dager før en ny omfattende artikkel skulle på trykk, gikk en stor styrke til aksjon i en nøye koordinert operasjon på flere steder.

Dette var et samarbeid mellom mange politidistrikt, Kripos, Økokrim, Tollvesenet og skatteetaten.

Politiet beslagla datamaskiner og de fant ei pillepresse godt gjemt under ei luke i gulvet. De mener det er laga over 3 millioner dopingtabletter siden 2003.

Mann pågripes i politiaksjonen

En mann blir tatt på et av stedene i den omfattende politirazziaen.

Foto: Politiet

– Det var viktig at vi slo til samtidig over alt. Vi ville ta dem mens de satt pålogga datamaskinene sine. Slik kunne vi få tilgang til datamaskinene mens de var helt åpne, sa politiadvokat Per Martin Utkilen i Sør-Trøndelag i retten.

Delvis tilståelse

Pillemaskinen er et av bevisene

Ei pillepresse ble funnet under ei luke i gulvet.

I rettssalen svarte mannen som brukte pillepressa ja på spørsmålet om straffskyld, mens to av oppdragsgiverne hans svarte nei. En tredje oppdragsgiver tilsto delvis.

De selvlagete pillene og ulovlig innførte doping og legemidler ble omsatt gjennom et nettsted, med krypterte e-poster og dekknavn. Mannen som administrerte denne salgskanalen tilsto det meste.

Uenighet om det er organisert

Dopingfabrikk på Romerike - Operasjon Gilde.

Dopingfabrikk i Trondheim – Operasjon Gilde.

Foto: Politiet.
Postpakke fra Operasjon Gilde

Postpakke fra Operasjon Gilde.

Foto: Politiet.

Seks av de sju er tiltalt for organisert kriminalitet, etter den såkalte mafiaparagrafen, med inntil 11 års strafferamme.

Dette er omfattende. Det blir saker i Romerike, Østfold, Agder og i Nord-Trøndelag.

Aktor er ikke i tvil om at det er organisert.

– Det her har vært organisert både i form av måten produksjonen har skjedd på og hvordan omsetninga har vært organisert på, sier aktor Unni Sandøy.

En av forsvarerne vi snakket med, er av en annen oppfatning.

– Det blir opp til domstolen å avgjøre. Vi mener det ikke har vært organisert kriminell virksomhet. Det har vært et nettforum, men det gjør ikke dette mer organisert av den grunn, sier Ole Petter Dreveland, forsvarer for en av de tiltalte.