NRK Meny
Normal

Politimesteren: – Det er grunn til bekymring

Politimesteren i Sør-Trøndelag mener det er grunn til bekymring etter terrorangrepene mot jødiske mål den siste tiden. Nå øker de beredskapen for å beskytte det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Nils Kristian Moe

ØKER BEREDSKAPEN: Politiet i Sør-Trøndelag tar grep for å kunne sikre små og sårbare miljø, slik som det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Rita Abrahamsen, styreleder for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Rita Abrahamsen, styreleder for det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Foto: Morten Aandersen / NRK

Ansatte ved det mosaiske trossamfunnet i Trondheim er bekymret etter terrorangrepene mot jødiske mål i Paris i januar og i København sist helg. Styreleder ved synagogen, Rita Abrahamsen, sier at de reagerer med sorg og sinne. Mandag var de ansatte ved synagogen samlet i møte med PST og politiet i Sør-Trøndelag.

– Jeg håper at det var et konstruktivt og bra møte for trossamfunnet, men det er ting her jeg ikke kan gå inn på. Jeg har ikke lyst til å fortelle hvordan vi håndterer denne situasjonen, sier politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, til NRK.

Sannsynlig med terrorforsøk i Norge

Politimesteren mener det er grunn til bekymring, også i Trondheim, etter terrorangrepene.

– Den generelle trusselvurderinga for Norge gir oss informasjon om at det er sannsynlig med et forsøk på terroranslag i Norge i løpet av det nærmeste året. Så det er grunn til å være bekymret, men jeg håper vi klarer å opprettholde et så godt og trygt samfunn som overhodet mulig, sier han.

I senere tid er det blant annet folk i forsvaret og politiet og karikaturtegnere som har vært angitt som mål for terrorister.

– I det siste har det også vært anslag mot jødiske mål, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Den jødiske synagogen i Trondheim

Mandag hadde det mosaiske trossamfunn i Trondheim møte med PST angående sikkerhet rundt terror.

Foto: Hans H. Bjørstad

Vanskelig å stanse terror

Politiet i Sør-Trøndelag har gjort flere grep i det siste for å kunne sikre små og sårbare miljø, slik som det mosaiske trossamfunn er.

– For det første leser vi grundige vurderinger fra PST, også prøver vi etter beste evne å foreta egne trusselvurderinger mot de målene vi har i Trondheim. Folk i Trondheim vil merke lite til at beredskapen er hevet, sier han.

Politiet setter nå inn det de har av resurser og prøver å forholde seg til det trusselnivået som er.

– Det er veldig mange utfordringer. I de siste årene har det vært enkeltpersoner som har begått terrorhandligner. Disse er forholdsvis enkle å gjennomføre og krever lite planlegging, derfor er de vanskelig å avdekke og også vanskelig å stanse, sier han.