- Ta debatten om felles nødnummer

– Ett felles nødnummer ville vært en styrke i situasjonen i Årdal. Det mener politimesteren i Nord-Trøndelag som siden 70-tallet har insistert på å få til et samordnet nødnummer i Norge.

Trond Prytz, politimester i Nord-Trøndelag

Politimester i Nord-Trøndelag Trond Prytz mener tiden er overmoden for å innføre ett felles nødnummer i Norge.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det er helt forferdelig å tenke på det som skjedde i Årdal. Vi kjenner igjen situasjonen hvor det er en geografi som sier at dette kunne vi ikke ha greid, sier politimester i Nord-Trøndelag, Trond Prytz.

I går omkom tre personer etter knivstikking ombord på Valdresekspressen i Årdal i Sogn og Fjordane.

Politimesteren i Nord-Trøndelag føler med sine kolleger i Sogn og Fjordane, og kan dra paralleller til situasjoner i sitt distrikt.

– Vi i politiet ønsker å være tilstede der det skjer når det skjer. Det er svært trist når vi ikke strekker til, sier Prytz

I går var brannvesenet først på åstedet. Da politiet kom fram en time etter varsling var folk allerede døde.

– Vi vet tidsmarginene er veldig små i en slik situasjon. Da er det viktig å være raskt på stedet etter varsling. Helikopter kunne vært en mulighet, men vi vet ikke om det hadde vært tilstrekkelig akkurat i denne situasjonen, sier Prytz.

Ett nødnummer

AMK-sentralen fikk varsling om kapringen i Årdal. Det tok 14 minutter før beskjeden kom videre til politiet.

Politimesteren i Nord.Trøndelag mener tidspunktet for å få til ett felles nødnummer i Norge er overmoden. Han fremmet allerede på 70-tallet forslag om å samkjøre varslinga til nødetatene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Trippeldrap på buss i Årdal

Det tok 14 minutter før AMK-sentralen varslet politiet om busskapringen i Årdal. Brannvesenet holdt gjerningsmannen i sjakk.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg ser med lengsel til Sverige hvor man har ett felles nødnummer, 112, og hvor henvendelene kommer inn til en samordnet desk med folk som har kompetanse fra alle nødetatene, sier Prytz.

Politimesteren i Nord-Trøndelag mener én felles nødsentral vil gi raskere varsling til riktig etat.

– Tidlig varsling er en nøkkel i situasjoner hvor små marginer kan utgjøre store forskjeller. I en stresset situasjon kan folk huske ett nummer, hvis nummeret er til feil nødetat må folk settes over, og det kan gå tid før varslinga kommer fram til riktig sted. Det kan også være situasjoner som tilsier hjelp fra flere av nødetatene på én gang, sier Prytz.

Samarbeider allerede på tvers

I forrige uke hadde politiet øvelse i Namsos hvor bussjåfører ble trent i å takle en krisesituajon.

Når ting skjer på en slik måte som i Årdal ble flere nødetater varslet. Politiet i Nord-Trøndelag har også erfaring med at brannvesenet kommer fram til utrykningsstedet tidligere enn politiet.

Brannvesenet er delvis trent i å takle situasjoner. De ulike nødetatene lærer av hverandre gjennom et tett samarbeid, og vi går inn i hverandre sine roller. Men når det er våpen inn i bildet er man helt avhengige av politiberedskapen, sier Prytz.

Statsminister Erna Solberg har etter drapene i Årdal sagt at politibemanningen skal økes, og at det skal være trygt å ta buss i Norge.

Rask varsling til tross. Politimesteren mener det er helt vesentlig at sammenslåingen av lensmanskontor nå må føre til at man styrker patruljeringen langs veiene.

– Det er helt vesentlig å få klare løfter på at bemanningen blir økt over hele landet, og at vi får flere patruljer ut der folk er, sier Prytz.