NRK Meny
Normal

Politimenn kjøpte muskeldop til eget bruk

To polititjenestemenn har tilstått å ha kjøpt dopingmidler fra mennene som står tiltalt i norgeshistoriens største dopingsak.

Politiuniform og doping

I avhør forklarte en av de tiltalte at politiet måtte 'rydde i egne rekker' To politimenn har tilstått å ha kjøpt doping av mennene som ble pågrepet under ' Operasjon Gilde'.

Foto: NRK / Montasje

De oppsiktsvekkende opplysningene kom frem da en av de sju tiltalte i den store dopingrettssaken forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Han fortalte at hovedetterforskeren i dopingsaken i et avhør hadde sagt til ham at politiet «også måtte rydde i eget hus» i forhold til dopingmisbruk.

Hovedetterforsker John Torger Konstad bekrefter overfor NRK at dette stemmer. To polititjenestemenn har blitt avhørt som vitner i saken, og begge har tilstått at de kjøpte muskeldop fra trønderne som nå sitter på tiltalebenken.

Jobbet som politimann

Etterforskningsleder John Torger Konstad i Operasjon Gilde.

Etterforskningsleder John Torger Konstad i politiets 'Operasjon Gilde'.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– En av disse mennene var i arbeid som politimann da han kjøpte dopingen. Han forstod hvor det bar, så rett før vi kontaktet ham første gang varslet han selv sin arbeidsgiver. Vi har fått dette bekreftet fra kontoret han jobber ved. De har varslet videre om dopingbruken og har tatt sine forholdsregler.

– Hvor i landet jobber han?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er ikke her i Sør-Trøndelag.

– Jobber han fortsatt i politiet?

– Det vet jeg ikke.

– Ikke varslet om politimann 2

Den andre politimannen har forklart at han kjøpte doping fra nettverket før han kom inn i politiet.

–Han har i avhør hevdet at han kjøpte stoffet før han begynte på politihøyskolen, og han påstår at han aldri brukte det. Vi har ennå ikke varslet hans arbeidsgiver, men vi har planer om å gjøre dette nå.

– Hvorfor har ikke det skjedd tidligere?

– På grunn av høyt arbeidspress i etterforskningen. Men dette er en del av arbeidsoppgavene våre, så vi kommer til å kontakte tjenestestedet nå, sier Konstad.

Begge slipper straff

Frem til sommeren 2013 var det tillatt i Norge å kjøpe anabole steroider i små mengder til eget bruk. Konstad sier begge politimennene kjøpte før det tidspunktet og de vil derfor ikke bli straffeforfulgt.

Beslag fra Operasjon Gilde.

Beslag fra Operasjon Gilde.

Foto: Politiet

– Men er kjøp av muskeldop forenlig med det å være politimann? Det var jo forbudt både å innføre, produsere og selge, så disse bidro jo til andres kriminalitet?

– Jeg synes ikke dette er forenlig, nei. Det er min klare holdning. Dette går på moral og etikk. Vi har jo uskrevne regler man skal forholde seg til som politifolk, og jeg synes dette er en av dem, sier Konstad.

Etterforskningen av den store dopingsaken med kodenavn Operasjon Gilde, har vært svært omfattende. Den har pågått i 14 norske politidistrikt i over to år.

–Gjør dere i etterforskningsledelsen mer med disse to?

– Nei, ikke utover å varsle det siste tjenestestedet. Vi som driver Operasjon Gilde overlater videre oppfølging til andre.

En av selgerne identifisert

Den ene politimannen kjøpte doping personlig fra en av de tiltalte i straffesaken. Andremann vet ikke hvem han handlet med.

– Han kjøpte gjennom nettstedet Anabolic Forums, sier Konstad.

Politiet mener dette nettforumet var markedsplassen der de tiltalte mennene solgte enorme mengder dopingmidler bak en mur av hemmelighold, krypterte e-post-kontoer og kreative kallenavn.

– Så dere vet ikke om politimennene kjøpte fra samme person, eller to forskjellige?

– Nei.

– Vil politimennene bli ført som vitner under straffesaken?

– Det tror jeg ikke.

Tilsynssak mot lege

Også folk fra en rekke andre betrodde yrkesgrupper har dukket opp som dopingkunder i forbindelse med Operasjon Gilde.

– Vi har avslørt at både en fengselsbetjent, en næringslivsdirektør og en lektor som er gymlærer, har kjøpt dopingmidler. De har ikke handlet av nettverket i Trondheim, men vi fant dem fordi dette er en svært bred etterforskning. Alle disse har innrømmet kjøp til eget bruk, sier Konstad.

– En lege er også avslørt, og han har bidratt til ulovlig omsetning av dopingmidler ved å skrive ut medisiner. Han har ikke tilstått, men fylkeslegen i det aktuelle fylket har startet tilsynssak, sier han.

Etterforskningslederen mener politiet gjennom Operasjon Gilde har avdekket at handel med ulovlige dopingmidler skjer i alle samfunnslag.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.