Hopp til innhold

Politikerne refser First Securities

Meklerhuset First Securities nekter å møte i en åpen høring om den såkalte kraftfondskandalen i Trondheim. Uklokt og arrogant, sier trondheimspolitikere.

Bystyret behandlet kraftfond-saken

Bystyret behandlet kraftfond-saken i mars i år.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK

Tidligere rådmann Snorre Glørstad, som i sommer trakk seg fra stillingen etter kritikk for sin rolle i kraftfondsaken, vil heller ikke møte i kontrollkomiteens høring mandag.

– Det er uklokt og arrogant av First Securities å ikke møte, og det bør få konsekvenser, sier Rune Olsø, leder i Trondheim Arbeiderparti, til NTB.

– First har i to omganger gitt oss mangelfulle og dårlige råd, som har ført til store tap for Trondheims innbyggere. Når de også nekter å stille opp og forklare hvorfor de har gitt disse rådene, bør ikke Trondheim ha mer med First Securities å gjøre, legger han til.

Høyre deler kritikken, og Høyres Lars Tvete ber ordføreren vurdere rettslige skritt mot First Securities for å gjenvinne deler av kommunens tap og dessuten «tvinge» selskapet til å forklare seg, skriver Adresseavisen.

Nye innkjøpsregler kan gi eksterne leverandører pålegg om å møte til slike høringer.

– Vi er i ferd med å endre kommunens innkjøpsreglement, for å luke ut leverandører som ikke lever opp til visse etiske standarder. Vi kan heller ikke ha leverandører som nekter å stille på slike høringer, sier Olsø.

Også Høyre i Trondheim går inn for en slik endring i innkjøpsreglementet.

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim synes det er mistenkelig at så mange nekter å møte til høringen i kraftfondsaken.

Han mener det kan gi inntrykk av at noen har noe å skjule og begrense muligheten til å komme til bunns i saken.

- Jeg synes det er synd, fordi jeg tror det ville vært i alles interesse, også i de som er innkalt sin interesse, at de hadde møtt for å svare på de spørsmålene som kommer. Når de nå sier at de faktisk ikke ønsker å møte, så kan det så tvil om hva som har skjedd, sier varaordføreren til NRK.

Åpen høring

Rune Olsøe og Tore Sandvik

Rune Olsø (t.v) mener First Securities bør stille på åpen høring.

Foto: Mari Wedø / NRK
Rådmann i Trondheim kommune, Snorre Glørstad.

Tidligere rådmann i Trondheim kommune, Snorre Glørstad, stiller ikke opp på høringen.

Kontrollkomiteen i Trondheim kommune arrangerer mandag kveld en åpen høring om forvaltningen av byens kraftfond, som ble opprettet etter salget av Trondheim Energiverk i 2002.

For fem år siden tok Trondheim kommune 200 millioner kroner fra Kraftfondet og investerte dem i obligasjoner. Kraftfondet ble opprettet etter at de solgte Trondheim energiverk for flere år tilbake. Marerittet er at kommunen nå kan tape 600 millioner kroner etter at de har spekulert i disse obligasjonene. Saken blir kalt Trondheims Terra-skandale.

Les også:

Spent politisk stemning i Trondheim
Vil ikke legge kraftfondsaken død

Om kommunen taper pengene vet ingen før obligasjonene forfaller flere år fram i tid.
Både salget av energiverket og kjøpet av obligasjonene var tilrettelagt av First Securities.

– Høringen går som planlagt. Åtte av de elleve innbudte stiller. Men det er beklagelig at så sentrale aktører som First Securities og tidligere rådmann Snorre Glørstad ikke stiller. Det svekker høringen, sier kontrollkomiteens leder Morten Kokaas (Frp) til NTB.

Kommunerevisjonen har tidligere rettet skarp kritikk mot forvaltningen av fondet. Målet for høringen er å belyse hvem som visste hva, når de visste det, og hvordan det ble kommunisert til byens politikere, sier Kokaas.

«Ufravikelig prinsipp»

First Securities slår offensivt tilbake: «For oss er det et ufravikelig prinsipp å ikke kommentere eller diskutere detaljer fra kundeforhold med andre enn kunden. Det må også politikere i Trondheim forstå», skriver adm.dir. Jørgen P. Ulvness og direktør Harald de Lange i First Securities i et leserinnlegg i Adresseavisen og Dagens Næringsliv fredag.

De definerer Kraftfondet, ikke kommunen, som sin kunde, og «ønsker ikke å være en brikke i et spill mellom og blant politikere og administrasjon i Trondheim kommune».

– Dette er en elendig bortforklaring. For det første er ikke fondet en selvstendig juridisk enhet, det er kommunen som er kunden. I tillegg viser dette at de mangler forståelse for forskjellen på offentlig og privat eierskap. Når de arbeider for en offentlig institusjon stiller det ekstra krav om åpenhet. Dersom First Securities ikke skjønner det, vil de få problemer på dette markedet, sier Rune Olsø.