Hopp til innhold

Politiet vil ikke si hvorfor Afghanistan nekter å ta imot Abbasi-familien

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), Arne Jørgen Olafsen, sier de gjorde alt riktig da Abbasi-familien ble fraktet ut av landet. – Det er viktig for norsk returpolitikk at man kan gjennomføre fattede vedtak.

Arne Jørgen Olafsen snakker om bevæpning

Arne Jørgen Olafsen er sjef for Politiets utlendingsenhet (PU).

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

I et intervju med NRK tirsdag forklarer PU-sjefen hva som gikk galt i utsendelsen av Abbasi-familien, som har vært bosatt i Trondheim.

– Den vanlige praksisen er å varsle den norske ambassaden i Kabul to uker før ankomst, og de tar dette videre til myndighetene i landet. Det er ikke vanlig med en avklaring fra myndighetenes side på forhånd, sier han.

Dette ga afghanske myndigheter anledning til å se på saken og stille norske myndigheter de spørsmål de måtte ønske. Ingen henvendelser ble mottatt i forkant av denne uttransporteringen.

Mandag denne uka fikk de beskjed fra afghanske myndigheter at de ikke godtok returen av familien.

– En rekke punkter på hvorfor de ikke godtok returen ble levert til Utenriksdepartementet, men dette er detaljer jeg ikke vil gå inn på, sier Olavsen.

Bror ble satt som omsorgsperson

Det var natt til lørdag 15. juni mor og barn ble hentet av politiet og fraktet til flyplassen. Alle skulle sendes ut samlet. Ifølge PU endret dette seg underveis på grunn av helsetilstanden til mor Atefa Rezaie. Hun reagerte sterkt da politiet kom på døra. Kort tid etter gikk hun inn i en bevisstløs tilstand. Rezaie var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul.

Vurderingen var at de tre søsknene kunne sendes til Kabul uten mor fordi to av de er myndige. Det skriver PU i en pressemelding tirsdag. PU vurderte at 22 år gamle Yasin Abbasi kunne være omsorgsperson for broren Ehsan (16).

– Dette var ett av de avgjørende momentene for beslutningen om å fortsette uttransporteringen av de tre barna da mor ble returnert tilbake til Norge søndag, skriver PU.

Men i Kabul stoppet prosessen opp:

– Mandag formiddag ble det avholdt et møte mellom norske og afghanske myndigheter i Kabul for å avklare nærmere muligheten for aksept av de tre søsknene. Vurderingen fra afghanske myndigheter gjorde at uttransporteringen ble avbrutt, skriver PU.

NRK har vært i kontakt med den afghanske statssekretæren med ansvar for saken, Dr. Alema Alema. Hun ønsker ikke å uttale seg, heller ikke på generelt grunnlag.

Abbasi-demonstrasjon Trondheim

DEMONSTRASJON: I Trondheim ble det holdt demonstrasjon for å støtte familien da man fikk vite om utsendelsen.

Foto: Hilde Grande

Har aldri vært i Afghanistan

Midnatt natt til tirsdag bestemte PU at Abbasi-søsknene ikke skulle sendes til Afghanistan likevel.

Mor Atefa Rezaie og de tre barna på 16, 20 og 22 år har fått endelig avslag i Høyesterett, og fristen for å reise tilbake til Afghanistan gikk ut 16. juli 2018.

To av barna har aldri vært i Afghanistan og familien har bodd i Norge siden 2012.

Atefa Rezaie på støttekonserten i Vår Frue Kirke

BEVISSTLØS: Mor Atefa Rezaie var bevisstløs under turen fra Norge til Tyrkia, bekrefter politiet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Viktig at vi lykkes med dette

Sjefen for PU sier det av og til hender at planlagte returer ikke alltid går som de skal.

– Det forekommer at vi ikke lykkes med å gjennomføre returen fullt ut, men det er viktig for norsk returpolitikk at man kan gjennomføre fattede vedtak.

– Min opplevelse er at vi har gjort en rekke, kvalifiserte politifaglige vurderinger underveis. Men objektivt sett så kan man jo si at vi ikke lyktes med retur, til tross for lovlig vedtak i forkant. Så dette ser jeg fram til å evaluere nå i ettertid, sier Olavsen.

Av hensyn til barna i Abbasi-familien og politioperative hensyn ønsker politiet ikke å si noe om når de igjen ankommer Norge.

Skaper politisk debatt

Den avbrutte utsendelsen har satt fart på debatten om norsk asylpolitikk. Nå åpner Guri Melby i Venstre for å danne flertall med Arbeiderpartiet for å myke opp regelverket.

Venstre og KrF er alene i regjeringen om å ønske en oppmykning av asyl- og innvandringspolitikken.

Også på Stortinget er de store partiene imot. I 2015 ble alle stortingspartiene bortsett fra SV og MDG enig om store innstramminger i asylpolitikken.

Taibeh Abbasi på støttekonsert i Vår Frue Kirke i Trondheim

MASSIV STØTTE: Taibeh Abbasi på støttekonsert i Vår Frue Kirke i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK