NRK Meny
Normal

Politiet: – Vi har fått en del tips

Politiet i Trøndelag har fått flere tips etter terrorbeskjeden kom på torsdag. – Vi følger med på det muslimske miljøet og spesielt under Ramadan.

politi på stiklestad

Politiet har økt beredskapen flere steder. Her er væpnet politi på plass på Stiklestad for å bistå når utenriksminister Børge Brende holder pressekonferanse i ettermiddag.

Foto: Tor Aage Hansen

Harald Moholt

Fungerende politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Harald Moholt, forteller at de har fått en del tips fra befolkningen i forhold til terrortrusselen som kom torsdag.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Fungerende politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Harald Moholt, forteller at de har fått en del tips fra befolkningen i forhold til terrortrusselen som kom torsdag.

– Det har kommet en del tips, men det er ikke tosifret antall. Alle tipsene blir registrert og sortert hos oss og vi tar dem på alvor, sier Moholt til NRK.no.

Følger det muslimske miljøet

Moholt er ikke kjent med hva disse tipsene inneholder, men forteller at de har et datasystem hvor alle blir samlet og undersøkt.

– Situasjonen er ikke endret fra i går. Vi følger med på alle aktuelle miljøer, blant annet det muslimske miljøet. Avslutningen av ramadan er en aktuell periode, og vi følger godt med der, sier Moholt.

Politimesteren forteller at de ikke vet hvem disse personene er, eller hva de er ute etter.

– Vi vet at de er på vei fra utlandet og inn i Norge, og derfor passer vi ekstra godt på grenseovergangene. Vi fokuserer også på områder hvor det er mye trafikk og hvor mange folk ferdes, for eksempel på Olavsfestdagene, sier Moholt.

Politiinspektør i Nord-Trøndelag politidistrikt, Jan Birger Jacobsen, har ikke fått noen tips angående terroraksjonen som nå kan ramme Norge.

– Ingen har tatt kontakt med oss, sier Jacobsen.

Heimevernet bistår

Moholt oppfordrer folk til å kontakte politiet på 02800 hvis de ser noe mistenksomt eller har tips angående terroraksjonen.

– Det har ingen nytte å prøve å utføre noen oppdrag på egen hånd, vær rolig og ring politiet. Det er derimot vanskelig for oss å si hva folk skal se etter. Vi vet ikke om de er etniske nordmenn eller utlendinger, og vi vet ikke hva de har planlagt, sier Moholt.

På grunn av terroraksjonen er også Heimevernet blitt kontaktet, i likhet med forsvaret for øvrig.

– Heimevernet skal være forberedt på at det kan komme en bistandsanmodning. De har blitt varslet, og bistår dersom noe skulle skje, sier Moholt.

Øker beredskapen flere steder

værnes

Værnes har væpnet politi på grunn av terrortrusselen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Nidarosdomen:

Ved Nidarosdomen i Trondheim har de til vanlig mye beredskap siden de tar vare på riksregalier og nasjonalhelligdommer.

– Vi skal som mange andre skjerpe våre rutiner. Det handler om å være mer bevisst og årvåken enn vanlig, sier Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

Det jødiske museet:

Styreleder i Det jødiske museet i Trondheim, Frank Jenssen, forteller til NRK.no at de fikk beskjed fra PST om å stenge dørene.

– Vi har ikke fått noe informasjon om konkrete trusler mot jødiske mål, og antar at dette er en del av politiets høynede beredskap generelt, sier Jenssen.

Trondheim lufthavn Værnes:

Politiet er på plass med våpen ved Trondheim lufthavn Værnes.

– Vi har faste rutiner ved slike trusler. Det er politiet som leder og håndterer disse rutinene, sier fungerende lufthavnsjef ved Værnes, Per Jarle Ingstad.

St. Olavs Hospital:

Erlend Vandvik, beredskapssjefen ved St. Olavs, sier de har bedt de klinikkene som har behov om å mobilisere raskt, om å verifisere planverket.

– AMK og den kommunale legevakten som holder til her på huset har fått beskjed om å ha økt fokus på masseskade-planverket, sier Vandvik.

kontroll

Torsdag sjekket politiet alle biler ved grenseovergangene, mens på fredag har de bare observasjon. Her står de like øst for Sona i Stjørdal kommune.

Foto: Tor Aage Hansen

Grenseoverganger:

Politiet har iverksatt grensekontroller ved grenseovergangene i Lierne, Ådalsvollen og Storlien, og kontrollerer alle kjøretøy som er på vei inn i Norge.

Stiklestad:

Politiinspektør i Nord-Trøndelag politidistrikt, Jan Birger Jacobsen, forteller til NRK.no at de har lagt en egen plan med lokal trusselvurdering for Spelet på Stiklestad. Forestillingen har premiere fredag kveld.

– Vi vurderer at Stiklestad er aktuelt fordi det er mange som er samlet på en plass og stedet har en symbolsk verdi. Derfor skal vi passe ekstra godt på der i kveld, sier Jacobsen.