Hopp til innhold

Politiet: – Oppdrettsnæringa er mektig

Politiet avviser noen form for vegring mot å etterforske oppdrettsnæringa, men innrømmer at næringa er mektig og at det er flere hensyn å ta.

Arve Nordtvedt

– Det er vanskelig å etterforske saker som involverer store selskaper, som for eksempel oppdrettere, sier politiets stasjonssjef Arve Nordtvedt. Han peker på at de kan mobilisere store ressurser.

Foto: Anders Ulvolden

I dag kunne NRK avsløre at oppdrettsgiganten Lerøy Midt har brent dokumentasjon om lakselus ved sitt anlegg utenfor Frøya. Mattilsynet har anmeldt to fiskeoppdrettsselskap for brudd på dyrevelferdsloven. Et av selskapene er Lerøy Midt.

Politiet innrømmer at det er vanskelig å etterforske saker med store selskaper, som for eksempel oppdrettere, og peker på at de kan mobilisere store ressurser.

– Vi har begrenset kapasitet, og oppdrettsnæringa er ei mektig næring. Det er ofte slik at når politiet iverksetter etterforskning mot mektige næringer, så er det mer ressurskrevende enn i mange andre saker, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

Utfordrende

– Men det er ei utfordring?

– Det kan være ei utfordring, fordi det i noen sammenhenger er komplekse og ressurskrevende saker. Det er i tillegg ei næring som naturlig nok mobiliserer, det er mange interesser involvert og næringa skaper arbeidsplasser i samfunnet som tilfører det norske samfunnet betydelige inntekter. Det er mange hensyn å ta, sier Nordtvedt.

– Er det en mektig motstander?

– Det synes jeg blir feil å si, jeg oppfatter ikke næringa som en motstander. Jeg tror det er i deres egen interesse å drive ei bærekraftig næring, og å være opptatt av at de framstår innenfor lovens krav.

– I Lerøy Midt opplyses det om at grunnlagsdata for lusetelling er brent, og derfor ikke kunne framlegges. Hva tenker du om det?

– Det antar jeg etterforskninga vil kunne avklare, og før vi har noe svar tror jeg ikke det er fornuftig at jeg kommenterer det.

Rystet varaordfører

Varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, har reagert kraftig på at dokumentasjon er blitt brent.

– Jeg har nesten ikke ord. Dette er meget alvorlig, det er et klart tillitsbrudd og det bør få konsekvenser for bedriften, sier varaordfører Opoku til NRK.

Opoku sier at hun er blitt bekymret for at de store aktørene lukker seg.

– Vi snakker her om både dyrevelferd og om matressursene våre. Vi skal brødfø en voksende befolkning, og hvis det er slik at aktørene ikke velger innsyn som sin policy, kan det få store konsekvenser for oss alle.

Opoku

Varaordfører Opoku synes den siste utviklinga har svekket tilliten til næringa.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etterlyser ydmykhet

– Næringa har hatt problemer med lakselus over tid, og jeg synes man burde være mer ydmyk så lenge man ikke greier å bedre forholdene. Jeg mener at man ikke bør åpne disse anleggene igjen før lakselusproblematikken er løst.

Her er bilder som Mattilsynet tok utenfor Frøya i høst

Lerøy Midt og Måsøval Fiskeoppdrett har tidligere fått beskjed av Mattilsynet om å mer enn halvere produksjonen.

- Har ikke unndratt informasjon

NRK Trøndelag mottok torsdag kveld en e-post fra konsernleder i Lerøy Seafood Group, Henning Beltestad. Han mener at et vesentlig aspekt i saken er blitt misvisende framstilt.

Henning Beltestad

Konsernleder i Lerøy Seafood Group, Henning Beltestad, sier det ikke er noe krav i forskriftene om å beholde notater fra tellinga. Han mener derfor det er misvisende å beskrive det som om de har unndratt informasjon.

Foto: Trygve Hellestræ / NRK

– Lerøy rapporterer alle lusetall i henhold til de gjeldende krav i forskriften. Det gjelder også lokalitet Langskjæra. Næringa er pålagt ei elektronisk rapportering av lusedata via Altinn, noe vi også gjør. Det er ikke noe krav i forskriften om at man plikter å benytte eller beholde notater fra tellinga, ettersom myndighetene får all informasjon elektronisk. Det er da direkte misvisende å beskrive det som om vi har unndratt informasjon om lusetall fra myndighetene, uttaler konsernleder Henning Beltestad.