Hopp til innhold

Politiet vil utsette konfirmasjonen

Politiet i Namsos vil flytte konfirmasjonsfeiringen til ungdommene er 16 år for å utsette debuten med rusmidler.

Konfirmasjon i Hamar Domkirke

Politiet i Namsos vil utsette konfirmasjonen til 16-årsalderen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Det er en kjent sak at mange ungdommer drar på fest for første gang etter konfirmasjonen i 15-årsalderen. Dermed kommer ungdommene borti alkohol og andre rusmidler.

– Forebyggende

– Det hadde vært forebyggende å flytte konfirmasjonen, sier Roger Skjærvik som er leder for politiets vakt- og patruljesystem i region nord. Det skriver Namdalsavisa .

Skjærvik viser til forskning på debutalder og rusmidler.

– Jo tidligere du debuterer, jo større er sjansen for en kriminell løpebane, sier Skjærvik til avisa.

– Håper på debatt

Lensmann Stein Erik Granli i Namsos og Fosnes støtter Skjærviks utspill, og sier målet er å utsette ungdommenes debutalder når det gjelder rusmidler.

Stein Erik Granli, lensmann i Grong

Namsos-lensmann Stein Erik Granli vil utsette ungdommens debutalder for rusmidler..

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Vi er ikke først og fremst ute etter å utsette konfirmasjonen. Men vi vil utsette de unges debutalder. Nå håper vi på en skikkelig debatt rundt temaet, sier han til NRK.

Granli og hans kolleger opplever hver vår fulle ungdommer rundt om i Trøndelag.

– Vi finner unge som er så døddrukne at de må på sykehus for å bli pumpet, og vi opplever ungdommer innblandet i voldshandlinger i ruspåvirket tilstand. Slik vil vi ikke ha det, sier Granli.

Unge er uenige

Men tiendeklassingen Jens Aunvoll ved Egge ungdomsskole i Steinkjer er uenig.

– Jeg tror ikke det har noe for seg å utsette konfirmasjonen ett år. Jeg dro rett på fest etter konfirmasjonen i fjor, og det var artig, sier han.

Heller ikke Jens Bartnes tror på en utsettelse. – Nei, det tror jeg ikke har noe å si. Jeg synes det er greit som vi har det nå, mener ungdomsskoleeleven.

Men Torill Dyrstad støtter Namsos-politiet.

– Jeg mener vi var fryktelig umodne da vi dro på fest etter konfirmasjonen. Så jeg tror ikke det hadde gjort noe å vente med konfirmasjonen. Kanskje hadde det hjulpet bare å utsette den til høsten, mener hun.

– Foreldre blir lurt

Stein Erik Granli er enig, og kunne godt tenkt seg å utsette det hele til høsten, eller sette opp aldersgrensa for å komme inn på fest til 16 år.

– Målet vårt er som sagt å utsette debutalderen for rusmidler. Vi trenger også hjelp av foreldrene. Mange er flinke, men mange blir også lurt av ungdommene. De sier de skal overnatte til en venn eller venninne, men drar i steden på fest, sier Granli.